honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Nemzetközi konferencia a rakétaezrednél
Végéhez érkezett a magyarországi Tobruq Legacy 2018 gyakorlat szervezése

Több mint százan vettek részt azon a nemzetközi konferencián, amelynek a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred adott otthont május 8-10. között.

Azok előtt, akik nyomon követik a rakétaezred életét, nem ismeretlen a Tobruq Legacy elnevezésű gyakorlatsorozat.  Az elmúlt három évben a győri katonák Csehországban és Szlovákiában képviselték hazánkat a többnemzeti légvédelmi harcászati gyakorlatokon. Idén pedig Magyarország lesz a Tobruq Legacy 2018 házigazdája.

01.jpgA gyakorlatot - melynek szervezésében és végrehajtásában oroszlánrészt vállal a győri ezred - június 4-15. között három helyszínen (Veszprém, Pápa, Újmajor) rendezik meg. A nyári, 19 ország részvételével zajló gyakorlat utolsó, fő szervezési fázisaként a győri laktanyában rendezték meg az esemény Záró Koordinációs Konferenciáját, melynek célja a gyakorlat közvetlen előkészítése - különös tekintettel a logisztikai biztosításra -, valamint a gyakorlat forgatókönyvének véglegesítése volt.

A háromnapos egyeztetés során a külföldi katonák, magyar kollégáikkal kiegészülve, szakterületekre bontva – hadműveleti, logisztikai, híradó-informatikai, jogi, valamint adatkapcsolat-tesztelő munkacsoportokban – tisztázták a kéthetes gyakorlat menetét, feladatait, valamint a még megválaszolandó kérdéseket. Az érintett nemzetek képviselői információt kaptak a közel ezerfős gyakorlat ellátásának rendjéről (egyebek mellett a szállás, étkezés, a technikai eszközökkel kapcsolatos feladatok), a fontosabb időpontokról, valamint megismerték a gyakorlat forgatókönyvének vázát.

A konferencia végén a magyar fél fogadta az egyes nemzetek részéről jelentkező további igényeket, valamint meghatározták a közeljövő feladatait.

A Tobuq Legacy 2018 gyakorlaton a győri alakulat közel 300 katonából álló kontingenssel vesz majd részt.

03.jpgFotó: a szerző felvételeiAktuális videók
2018. augusztus 18. 15:50
A széllel harcoltak - videó
2018. augusztus 18. 11:47
Magyarországot minden körülmények között meg kell védeni
2018. augusztus 17. 17:49
Katonák és művészek
2018. augusztus 17. 07:15
Virrasztás és ima a Szent Korona előtt
2018. augusztus 16. 10:43
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat