honvedelem.hu
Magyar nagykövetnek jelentettek a királynő lovas háziezredének katonái

A katonai hagyományok élővé tételének szép példáját láthattuk a napokban Londonban, a Hyde Parkban, amikor az egyik legpatinásabb brit alakulat, az 1658-ban alakított Királyi Lovas Háziezred frissen kiképzett lovasainak bemutatóját vendég elöljáróként hazánk londoni nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Kristóf tartalékos százados is megszemlélte.

b1.jpgA szemle megtartására brit vagy nemzetközösségi magas rangú katonai vezetőket szoktak felkérni, nagykövetet ilyen megtiszteltetés ritkán ér. Szalay-Bobrovniczky tartalékos százados a Honvéd Palotaőrség csoportparancsnokaként teljesített szolgálatot, illetve a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár részét képező, cs. és kir. 1. huszárezredet (Császár-huszárok) megjelenítő Honvéd Zrínyi Sportegyesület, Katonai Lovas Szakosztály csapatában, huszárkapitányként őrzi a magyar katonai hagyományokat. Érdekesség, hogy utóbbi „eredetijében” nagyapja is huszárkapitányként szolgált 1914 és 1918 között.
b2.jpgLondoni állomáshelyén bajtársi kapcsolatot alakított ki a Királyi Lovas Háziezred tisztjeivel, amelynek eredményeként meghívást kapott az alakulat díszelgő lovasainak 20 hetes kiképzését lezáró bemutatóra. A bemutató során a lovasoknak nemcsak lovastudásukról kellett számot adniuk, hanem arról is, hogy igazi lovaskatonává váltak, szabályos felszereléssel, biztos alaki tudással.
b3.jpgAz angol házigazdák kérésére a nagykövet is díszegyenruhában, azaz a szerte a világon ismert és magyarnak elismert huszáregyenruhában vett részt a rendezvényen.
b4.jpgFotó: The Royal Household Cavalrymagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat