honvedelem.hu
V4-es kiképzési és oktatási szakemberek találkoztak

Magyarország május 15-én, aktuális V4-elnöksége alatt immáron második alkalommal adott otthont a V4 Kiképzési, Oktatási és Gyakorlatokat Szinkronizáló Konferenciának (V4 Training, Education and Exercise Synchronization Conference), amelyen a visegrádi országok katonai kiképzési és oktatási szakemberei találkoztak.

tun_5241.jpgAz immár hagyományosnak mondható, a soros elnökség által évente két alkalommal megrendezett konferencia hazánk kezdeményezésére a kiképzési mellett kiegészült az oktatási területtel is. A rendezvény résztvevőit Apáti Zoltán dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökség csoportfőnöke köszöntötte. Megnyitóbeszédében hangsúlyozta a Visegrádi Együttműködés fontosságát, valamint az egységes álláspont és fellépés jelentőségét katonai téren is. Kiemelte: a hazai elnökség jelmondata − „a V4 összeköt” − utal a térség közös múltjára, és a V4-közösséget érintő kihívások közös megoldására való törekvésre.

A résztvevők összefoglaló áttekintést kaptak az elnökségünk alatt elvégzettekről. A konferencián egyeztették a V4-országok 2018-2022 között tervezett, közös rendezésű gyakorlatait, kiképzési rendezvényeit.
tun_5271.jpgA résztvevők megbeszélték a kidolgozás alatt álló V4 Egyéni Kiképzési Katalógussal (V4 Individual Training Catalogue) kapcsolatos további teendőket. Fontos megemlíteni, hogy a katalógus elkészítésben Magyarország vezető szerepet vállalt. Pontosították továbbá a V4 EU Harccsoport 2019 évi közös kiképzési rendezvényeit is. Az oktatási területhez kapcsolódóan a V4 országok képviselői tájékoztatást adtak saját katonai oktatási és képzési rendszerükkel kapcsolatban, érintve többek között a tiszt-, altiszt- és felsővezetői képzést, a távoktatást, valamint a nyelvképzést.

Az együttműködés további lehetőségeit keresve − kerekasztal-megbeszélés keretében − a felek megvitatták, hogy ki milyen módon alkalmazza a NATO egyéni kiképzési, oktatási és minőségbiztosítási irányelveit a saját nemzeti rendszerében, továbbá vizsgálták egy közös V4-es távoktatási platform létrehozásának lehetőségét. A cseh logisztikai vezető nemzet képviselőjének távolléte miatt magyar logisztikai szakértő jelentette a V4 országok logisztikai együttműködésének kiképzési vetületeit, kiemelve a prágai székhelyű Többnemzeti Logisztikai Koordinációs Központ szakmai képzések terén végzett tevékenységét.
tun_5249.jpgFotó: Rácz Tündemagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat