honvedelem.hu
Katonazenészek segítettek egy közúti balesetnél Debrecen közelében

Közúti balesetnél nyújtottak segítséget debreceni katonazenészek az elmúlt napokban.

A három katona éppen hazafelé tartott a 35-ös főúton, amikor közvetlenül előttük két személyautó összeütközött. Az ütközés következtében az előttük haladó jármű keresztbe fordult az úttesten, a másik jármű pedig átrepült az úttest fölött, és a főút melletti legelő területére csapódott. A honvédek azonnal megálltak, és a bajba jutott járművekhez siettek, hogy segítséget nyújtsanak. A keresztbe fordult autó utasai látszólag sértetlenül szálltak ki a járműből. Látván az úttesten füstölgő autót, amint épp folyik belőle az üzemanyag, Nagy Lajos zászlós és Takács Tamás főtörzsőrmester gyorsan áramtalanította a gépjárművet, és biztosította a helyszínt a további balesetek megelőzése érdekében.

Mindeközben Fehér Zsigmond önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy - polgári foglalkozását tekintve mentőtiszt - a másik autó bajba jutott utasához sietett. Kisegítette az autóból, majd megvizsgálta, és azt tapasztalta, hogy mellkasi és végtagsérüléseket szenvedett. Telefonon jelentette a tapasztaltakat a mentőszolgálatnak, majd a szakemberek kiérkezéséig figyelemmel kísérte a sérült állapotát.

Az önkéntes tartalékos főhadnagy civil munkája során számtalan hasonló esettel találkozik. „Meglepő volt az a bátorság és higgadtság, amelyet a kollégák hozzáállásában tapasztaltam. A bajtársaim mindvégig higgadtan tették, amit tenniük kellett, akárcsak egy összeszokott csapat” - mondta.

k1.jpgFotó: Szalka Miklós őrvezetőmagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat