honvedelem.hu
A honvédséget népszerűsítették

Programokban gazdag, élménydús honvédelmi napot szerveztek az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Baranya megyei irodájának munkatársai május 19-én, Pécs főterén. A 170 éves Magyar Honvédség jubileumához kapcsolódó rendezvény résztvevői az első világháború befejezésének 100. évfordulójáról is megemlékeztek.

ximg_0573.jpgToborzópontok, látványos dinamikus bemutatók, kézbe vehető fegyverek és „kipróbálható” technikai eszközök fogadták a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként, a baranyai megyeszékhelyen megrendezett honvédelmi nap vendégeit. Pécs főterén minden korosztály megtalálta az érdeklődésének megfelelő látnivalót. Az idősebbek többsége elsősorban a sorkatonai idejükhöz köthető tárgyakat, fegyvereket keresték, a gyerekek pedig mindent kézbe vettek, felpróbáltak, mindennel „lőttek”, mindenre felmásztak, mindenen játszottak, amihez csak hozzáfértek.

Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred és az MH 54. Veszprém Radarezred technikai eszközei előtt hosszú sorok kígyóztak, az MH Katonai Rendészeti Központ katonáitól a forgalomszabályozás alapjait lehetett elsajátítani, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. szimulátora elé ülve pedig hosszabb-rövidebb ideig bárkiből vadászpilóta lehetett. Bemutatkozott a Pécsi Honvéd Sportegyesület és a Pécsi Honvédelmi Sportszövetség is. Az airsoft-lövészet és íjászat vezetői alig győzték cserélgetni a céltáblákat, az ejtőernyősök és a Mecsek Rádió Klub standját is sokan felkeresték.

ximg_0582.jpgA dinamikus programok során a baranta és aikido mesterei kápráztatták el a közönséget, majd az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság megyei előkészítő részleg 4. és 15. kiképzőszázadának katonái tartottak látványos harcászati bemutatókat. A szerződéses, az önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos katonákkal szembeni egészségügyi, fizikai elvárásokról, a felvételt nyertek járandóságairól és szolgálati körülményeikről, valamint a hivatásos altiszti és tiszti pályára jelentkezés feltételeiről pedig az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Baranya megyei irodájának munkatársai tájékoztatták az érdeklődőket.

A honvédelmi nap résztvevői az első világháborús emlékműnél a katonai hagyományőrző lovas egyesületek tagjaival, önkéntes területvédelmi katonáival közösen tisztelegtek a hazáért, a szabadságunkért életüket áldozott katonák hősiessége előtt.

ximg_0587.jpg„A Magyar Honvédség 170 éve alatt áldozattá vált honfitársaink iránti tisztelet nem írható le a hősi halottak nevével, nem érzékeltethető számokkal. Ennek kifejezésére nem alkalmas sem egy beszéd, sem egy emlékmű. Ezt a különleges és mély tiszteletet kizárólag a nemzeti lélek megértése és méltó ápolása fejezheti ki” – mondta ünnepi beszédében Decsi István. Pécs alpolgármestere a honvédelem jelenkori kihívásairól szólva pedig hangsúlyozta: „Az elmúlt években honvédségünk bebizonyította, hogy a nemzeti lélek továbbra is erős és tettekre szólít. A magyar katona ott van, amikor az ország segítségre szorul. Jöhet árvíz, természeti katasztrófa, jöhetnek idegen népek, akik nem tartják tiszteletben törvényeinket, kultúránkat, határainkat. A magyar katona ott van, ahol azt a nemzet érdeke megköveteli. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy nemzetünk lelke erős. Egyre több fiatal jelentkezik önkéntesként, egyre több fiatal lát lehetőséget a katonai pályában. Ezek a fiatalok döntésükkel katonává, honvéddé vállnak, tetteik pedig hősökké teszik őket. A magyar katonaságra büszke az ország, büszke Pécs városa. Ezt a büszkeséget semmi nem törheti meg. Katonáink ma is aktív szerepet vállalnak nemcsak határaink védelmében, de a világ békéjének megteremtésében is azért, hogy Magyarország magyar ország maradhasson, Európa pedig saját történelmi kultúrájában élhessen tovább. Hogy mindenki saját hazájában találja meg boldogulását, békés életét. Ezért vannak jelen katonáink Irakban, Afganisztánban és a világ számos, háborúk, katonai konfliktusok által sújtott területein. Tisztelettel tartozunk a Magyar Honvédségnek! A múlt, a jelen katonáinak, hogy áldozataikkal, munkájukkal szolgálják a magyar népet, garantálják a biztonságunkat, gyermekeink magyar és európai jövőjét.”

ximg_0697.jpgAz ünnepség zárásaként a Magyar Honvédség és a megjelent társadalmi szervezetek képviselői megkoszorúzták a hősök emlékművét.

A vidám hangulatú, látványos programok lebonyolításának koordinálását az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Baranya megyei előkészítő részlegének munkatársai segítették. A nap folyamán fellépett és a megemlékezés méltóságát növelte a Kaposvár Helyőrségi Zenekar – vezényelt Major András őrnagy.

ximg_0797.jpgFotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Honvédelmi nap Pécsen
Honvédelmi nap Pécsen / 1 Honvédelmi nap Pécsen / 2 Honvédelmi nap Pécsen / 3 Honvédelmi nap Pécsen / 4
Honvédelmi nap Pécsen / 5 Honvédelmi nap Pécsen / 6 Honvédelmi nap Pécsen / 7 Honvédelmi nap Pécsen / 8
Honvédelmi nap Pécsen / 9 Honvédelmi nap Pécsen / 10 Honvédelmi nap Pécsen / 11 Honvédelmi nap Pécsen / 12
Honvédelmi nap Pécsen / 13 Honvédelmi nap Pécsen / 14 Honvédelmi nap Pécsen / 15 Honvédelmi nap Pécsen / 16
Honvédelmi nap Pécsen / 17 Honvédelmi nap Pécsen / 18 Honvédelmi nap Pécsen / 19 Honvédelmi nap Pécsen / 20
Honvédelmi nap Pécsen / 21 Honvédelmi nap Pécsen / 22
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat