honvedelem.hu
Mozgalmas hét Brüsszelben

Programokkal zsúfolt héten van túl az MH Katonai Képviselő Hivatala.

b1.jpgA hét első napjain, május 15−16-án Brüsszelben üléseztek az EU és a NATO katonai bizottságai, amelyeken a tagállamok a legmagasabb szintű katonai vezetőkkel képviseltették magukat. A magyar delegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök távollétében dr. Orosz Zoltán altábornagy, az MH Katonai Képviselő Hivatala (MH KKH) vezetője vezette.

Az ülések első napján az EU Katonai Bizottságának ülésén az EU-tagállamok vezérkarfőnökei tájékoztatást kaptak az EU Globális Kül- és Biztonságpolitikai Stratégiája megvalósításának helyzetéről, a kapcsolódó képességfejlesztési célokról és folyamatokról. Rendszeresnek tekinthető napirendi pontokként áttekintették az EU keretében folyó műveletek és missziók eredményeit és jövőjét. Kiemelt hangsúllyal kerültek a Bizottság elé a NATO-val és az ENSZ-szel folytatott együttműködés kérdései.

b2.jpgMájus 16-án rendezték a NATO Katonai Bizottság üléseit, amelyet utolsó alkalommal vezetett Petr Pavel vezérezredes, a Katonai Bizottság elnöke, ugyanis júliustól Sir Stuart Peach vezérezredes, a jelenlegi brit vezérkari főnök tölti be ezt a beosztást. Ezenkívül részt vett a tanácskozásokon Curtis M. Scaparrotti, a szövetséges erők európai legfelsőbb parancsnoka, illetve Denis Mercier vezérezredes, a szövetséges erők transzformációs főparancsnoka is.

Rose Gottemoeller NATO-főtitkárhelyettes megnyitója után az első szekcióban a vezérkarfőnökök áttekintették a déli kihívás elleni intézkedések végrehajtásának helyzetét, illetve a NATO iraki kiképzés és képességfejlesztés további lehetőségeit. Ezt követően az elrettentés és védelem témakörében a Katonai Bizottság javaslatot fogalmazott meg többek között a SACEUR felelősségi területének megerősítése, a katonai mobilitás, a NATO előrejelző és riasztási rendszerének fejlesztésére területén. A vezérkarfőnöki találkozó kapcsán a NATO modernizálásával kapcsolatos témákat is megvitatták.

b3.jpgMájus 17-én nyílt meg a brüsszeli Balassi Intézetben a 170 éves a Magyar Honvédség vándorkiállítás. A megnyitóra meghívást kaptak a NATO és az EU katonai bizottságainak tagjai, elnökei és elnökhelyettesei, a NATO műveleti és transzformációs parancsnokainak brüsszeli képviselői. Beszédében dr. Orosz Zoltán altábornagy méltatta az esemény jelentőségét és kiemelte a történelmi hagyományok megőrzésének fontosságát. Ezt követően a színvonalas kiállítást Nagy Zoltán, Magyarország Belgiumban akkreditált nagykövete nyitotta meg.

image010.jpgAz MH Katonai képviselő Hivatala nemrég, február 1-jén ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a NATO „régi” parancsnokságán, május 17-én pedig a Magyar Állandó NATO Képviselet részeként átköltözött az új NATO-székházba. Mint ismeretes, a NATO 1967-től ötvenegy éven keresztül működött a régi objektumban, és a Szövetség vezetőállománya 21. századi élet- és munkakörülményeket biztosító épületkomplexumban folytatja munkáját. 

b4.jpgMájus 18-án az MH KKH egy állománygyűlés keretében már új helyén ünnepelte meg a honvédelem napját, és megemlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Az ünnepi beszédet követően elismerések átadása következett.
b5.jpg

 magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat