honvedelem.hu
„Végakaratuk a béke volt”

Ma azokra a magyar katonákra emlékezünk, akik más nemzetek szabadságának és békéjének érdekében végezték munkájukat. Napjaink hőseire emlékezünk, elsősorban azokra, akik a legdrágábbat, az életüket áldozták más népek békéjéért és szabadságáért – hangsúlyozta Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök a magyar békefenntartók napja, május 29-e alkalmából megtartott ünnepségen, Pákozdon.

7.jpgKorom Ferenc altábornagy ünnepi beszédében úgy fogalmazott: azok a katonák, akik életüket áldozták más népek szabadságáért, esküjükhöz híven teljesítették feladatukat. Hiszen a katona legfontosabb feladata, hogy bárhol, bármikor a nemzet szolgálatában álljon, és a lehető legjobb tudása szerint teljesítse azt, amire esküt tett – fűzte hozzá.

11.jpg„A békefenntartók napja ünnepség, de mégis azt mondanám, hogy megemlékezés is az áldozatot vállaló katonákról, főhajtás és tisztelgés az elesett bajtársak előtt. Feladatunk emlékük ápolása, őrzése, és nem szabad elfelejteni, hogy a béke és a biztonság szavatolása a katonák egyik kiemelt küldetése. Végakaratuk a béke volt – hirdeti magasztos őszinteséggel és egyszerűséggel a békefenntartók emlékművén a márványtábla, amely a békefenntartás során hősi halált halt katonák neveit sorolja fel, 1897-től napjainkig” – mondta a Honvéd Vezérkar főnök. Kiemelte: a nemzetközi békefenntartás, a válságkezelés a Magyar Honvédség nemzeti feladata, ami azt jelenti, hogy legalább annyira fontos nemzeti érdekeink érvényesítése szempontjából, mint a határainkon belüli tevékenység. Korom Ferenc altábornagy szerint a magyar katonák megállták a helyüket, elvégezték és elvégzik a rájuk szabott feladatokat.

5.jpgA jeles nap alkalmából a Honvéd Vezérkar főnök és Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka elismeréseket adtak át, majd koszorút helyeztek el a magyar békefenntartók emlékművénél. Szintén koszorúval és főhajtással fejezték ki tiszteletüket többek között az osztrák és a szlovák békefenntartó szövetség képviselői, valamint a békefenntartó tevékenység közben elhunyt katonák hozzátartozói is.

9.jpgFotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
„Végakaratuk a béke volt!”
Kapcsolódó galéria
Békefenntartók napja Pákozdon
Békefenntartók napja Pákozdon / 1 Békefenntartók napja Pákozdon / 2 Békefenntartók napja Pákozdon / 3 Békefenntartók napja Pákozdon / 4
Békefenntartók napja Pákozdon / 5 Békefenntartók napja Pákozdon / 6 Békefenntartók napja Pákozdon / 7 Békefenntartók napja Pákozdon / 8
Békefenntartók napja Pákozdon / 9 Békefenntartók napja Pákozdon / 10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat