honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Magyar tábornokok a Balkánon

Csombók János dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese udvariassági látogatáson találkozott az EUFOR törzsfőnökével, Horváth Gábor dandártábornokkal Szarajevóban, a Butmir táborban.

img_2420.jpgRitka az, amikor két szorosan együttműködő katonai műveletben egyszerre látnak el felsővezetői beosztást magyar katonák. Jelenleg azonban pontosan ez történik a balkáni hadszíntéren: a koszovói KFOR parancsnokhelyettese Csombók János dandártábornok, a Bosznia-Hercegovinában működő EUFOR Althea művelet törzsfőnöke pedig Horváth Gábor dandártábornok. Kettejük – és általuk a KFOR- és EUFOR-missziók – együttműködése és közös munkája is hozzájárul a balkáni stabilizáció folyamatához.

A NATO és az EU katonai együttműködése nem újkeletű, hiszen számos módon segítik egymás munkáját. Mégis érdemes kiemelni, hogy az EUFOR Althea művelet és a KFOR-misszió valóban kimeríti a nemzetközi együttműködés fogalmát, hiszen a biztonsági helyzet romlása esetén közös tartalék erőkhöz tudnak nyúlni.

img_2444.jpgAz udvariassági látogatás során Horváth Gábor dandártábornok bemutatta az EUFOR struktúráját és műveleti feladatait. Csombók János dandártábornok és kísérete egy statikus bemutatón megtekinthette az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj (Multinational Battalion - MNBN) felszerelését és eszközeit. A zászlóaljban magyar, osztrák, valamint török katonák dolgoznak együtt.

A KFOR és az EUFOR együttműködését idén egy valósághoz közeli körülmények között végrehajtandó gyakorlaton bizonyíthatják a műveleti területen tartózkodó katonák. Ezen, a közeljövőben megrendezendő gyakorlaton számos magyar katona hajtja majd végre feladatát mind az EUFOR, mind pedig a KFOR zászlaja alatt.

img_2611.jpgFotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Magyar tábornokok a Balkánon
Magyar tábornokok a Balkánon  / 1 Magyar tábornokok a Balkánon  / 2 Magyar tábornokok a Balkánon  / 3 Magyar tábornokok a Balkánon  / 4
Magyar tábornokok a Balkánon  / 5 Magyar tábornokok a Balkánon  / 6 Magyar tábornokok a Balkánon  / 7 Magyar tábornokok a Balkánon  / 8
Magyar tábornokok a Balkánon  / 9
Aktuális videók
2018. augusztus 21. 16:09
A földön, a vízen és a levegőben
2018. augusztus 21. 14:41
A békét és a biztonságot szolgálják
2018. augusztus 20. 16:24
Oklevélátadó a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen
2018. augusztus 18. 15:50
A széllel harcoltak
2018. augusztus 18. 11:47
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat