honvedelem.hu
Több amerikai kikötőt elzárnak
Világháború a napilapok tükrében: 1918. június 5-től 11-ig

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

8_1.jpg„A német trónörökös (szerk.: Rupprecht ) hadcsoportjának május 27-e óta szerzett zsákmánya az eddigi megállapitások szerint több mint 55.000 fogoly, köztük 1500-nál több tiszt, több mint 650 ágyu és sokkal több mint 2000 géppuska. A legutóbbi két nap alatt 46 röpülőgépet és 4 kötött léggömböt lőttünk le. A Richthofen-vadászraj tegnap 15 röpülőgépet lőtt le.” – olvasható a júniusi Népszavában.

Olaszország ellen offenzíva készül – derül ki a napilapból. „Az olasz fronton levő haditudósitók jelentik, hogy az ellenség folyton ujabb és ujabb csapattesteket von össze a fronton. A franciaországi nagy csata rövidesen egészen a Piaveig fog lehuzódni. Ausztria-Magyarország minden előteremthető katonáját az olasz frontra veti. A küszöbön álló olaszországi offenziva minden valószinüség szerint döntő lesz.”

„Hágából táviratozzák: A »Times« jelentése szerint a washingtoni kormány ujabban több amerikai kikötö elzárását rendelte el. Az intézkedés oka az, hogy legutóbb a Philadelphia felé vezető tengeri uton, mintegy hatvan mérföldnyire a partoktól, német tengeralattjárókat láttak. A Missisippi nevü amerikai gőzös csak nehezen menekült meg, mert egy tengeralattjáró ágyuval lőtt reá, azonban nem találta el.” – olvasható a lapban.

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat