honvedelem.hu
Szolgálati kutyák és vezetőik versenyeztek

Engedelmességi feladatokból, akadályok leküzdéséből, robbanóanyag-felismerésből, valamint járőrfeladatokból mérték fel a szolgálati kutyákat a napokban Budapsten, az MH Hadikikötőben.

dsc_0920.jpgAz MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Század tagjai háziversenyt rendeztek, amelyen összesen hat kutyavezető vett részt kutyájával, valamint négy járőrkutya vezetőjével.

A rendezvényt Szilágyi Zsolt alezredes, az alakulat parancsnoka nyitotta meg, s a megmérettetés végén átadta a résztvevőknek járó okleveleket és serlegeket, valamint a vándorkupát.

Pásztor Antal százados, a század parancsnoka elmondta: harmadjára szervezték meg az eseményt, viszont ez volt az első alkalom, amikor az MH Katonai Rendészeti Központ dolgozói – akik szintén az MH Hadikikötőben gyakorolják szolgálati feladataikat - is beszálltak a versenybe.
dsc_0888.jpgA századparancsnok szerint a háziverseny jó lehetőség arra, hogy a kutyavezetők - összehasonlítva saját munkájukat a kollégák eredményeivel - tanuljanak egymástól, segítsék egymás munkáját. „Ezen túl a mesterségesen kialakított helyzetben, a berendezett akadálypályán stresszhelyzetbe hozták a kutyavezetőket és a kutyákat. Erre pedig azért van szükség, hogy felmérjük, milyen szinten lesznek alkalmasak az életben esetlegesen előforduló éles helyzetekben elvégezni feladataikat” – mondta el Pásztor Antal százados.

A meghívott bírák a rendőrségtől és a civil munkakutyák vizsgáztatásával foglalkozó szervezetektől érkeztek, és a verseny végén minden páros teljesítményét értékelték.
dsc_0192.jpgAhogy azt a századparancsnoktól megtudtuk, az MH Katonai Rendészeti Központ (MH KRK) által felajánlott serleget a legügyesebb robbanóanyag-kereső kutya és vezetője kapta, a kutyás század által felajánlott kupát pedig a legjobb őrző-védő MH KRK-s járőrpáros.

„Terveink szerint a jövőben megrendezendő versenyeinkre meghívjuk a Magyar Honvédség szolgálati kutyákkal dolgozó egyéb alakulatait, katonáit és más egyenruhás szervek szakembereit is. Emellett mi is szeretnénk részt venni a rendvédelmi szervezetek számára rendezett megmérettetéseken és civil versenyeken is” - mondta összegzésül a századparancsnok. 

Fotó: dr. Markovics Zita főhadnagy és a Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti SzázadKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Szolgálati kutyák és vezetőik versenye az MH Hadikikötőben
Szolgálati kutyák és vezetőik versenye az MH Hadikikötőben / 1 Szolgálati kutyák és vezetőik versenye az MH Hadikikötőben / 2 Szolgálati kutyák és vezetőik versenye az MH Hadikikötőben / 3 Szolgálati kutyák és vezetőik versenye az MH Hadikikötőben / 4
Szolgálati kutyák és vezetőik versenye az MH Hadikikötőben / 5 Szolgálati kutyák és vezetőik versenye az MH Hadikikötőben / 6 Szolgálati kutyák és vezetőik versenye az MH Hadikikötőben / 7 Szolgálati kutyák és vezetőik versenye az MH Hadikikötőben / 8
Szolgálati kutyák és vezetőik versenye az MH Hadikikötőben / 9
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat