honvedelem.hu
Hazánkba látogatott a KFOR törzsfőnöke

Június első hetében hazánkba látogatott Randy Powell dandártábornok, a KFOR-misszió törzsfőnöke. A magas rangú vendéget udvariassági látogatáson fogadta Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök, valamint látogatást tett többek között az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon is.

cikk_01.jpgKorom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök hivatalában fogadta Randy Powell dandártábornokot, a KFOR-misszió törzsfőnökét június 6-án. A találkozón Powell tábornok nagyrabecsülését fejezte ki a magyar katonák Koszovóban tanúsított helytállásért, és szót váltottak a térség biztonsági kérdéseiről, külön kitérve a közelgő választások miatt ingatag bosznia-hercegovina helyzetre.

Emellett Korom altábornagy tájékoztatást adott vendégének a Magyar Honvédség Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban tervezett fejlesztéseiről is.

cikk_02.jpg

Ezt követően Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP) folytatta látogatását Randy Powell dandártábornok, ahol megnyitotta a 13. KFOR Novo Selo tábor üzemeltető - a fenntartásért felelős nemzetek képviselőiből álló - felügyelő bizottságának ülését, melynek célja az volt, hogy a tagok tájékozódjanak a folyamatban lévő táborüzemeltetési szerződések végrehajtásának helyzetéről, és a folyó fejlesztési projektek állapotáról. Rövid megnyitójában a dandártábornok hangsúlyozta: a tábor körülményeinek színvonala alapvető fontosságú a KFOR-misszió sikerességét tekintve.

cikk_03.jpg

Egy nappal később a KFOR-törzsfőnöke, Mihócza Zoltán vezérőrnagynál, az MH ÖHP megbízott parancsnokánál tett látogatást. A rövid megbeszélésen Mihócza Zoltán vezérőrnagy tájékoztatta vendégét a parancsnokság szervezeti felépítéséről és legfontosabb feladatairól, illetve hazánk missziós szerepvállalásáról is – kiemelve, hogy a Balkán stabilitása hazánk elemi érdeke.

cikk_04.jpg

Fotó: Szabó Lajos zászlós és Kálmánfi Gábormagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat