honvedelem.hu
Távol még a nyugdíjazás: további A-10-esek újulhatnak meg

Az Egyesült Államok légiereje (USAF) pályázati felhívást tett közzé 112 darab Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II csatarepülőgép felújítására.

a-10.jpgA május 25-én közzétett kiírás a beszédes ATTACK (Advanced Wing Continuation Kitting) néven fut, a munkálatok elvégzésére öt év (két évvel meghosszabbítható) áll rendelkezésre.

Az ATTACK keretein belül felújítandó mennyiség hozzáadódik ahhoz a 173 repülőgéphez, amelyeket a 2007-től 2018-ig tartó Wing Replacement Program (WRP, a szárnyak cseréjét célzó program) keretében újítottak fel a Boeing szakemberei. Annak ellenére, hogy az USAF bejelentette, hogy az A-10-est idő előtt nyugdíjba küldik, az A-10 Thunderbolt Lifecycle Program Support (TLPS, Thunderbolt élettartam-növelő program) részeként olcsóbb inkább megtartani őket.

A Légi Támadó Parancsnokság parancsnoka, James Holmes tábornok az év elején azt nyilatkozta, hogy a két programban (WRP és ATTACK) érintett repülőgépek (285 darab összesen) 2030-ig fognak szolgálatban maradni. Pillanatnyilag a légierő, a Nemzeti Gárda és a légierő tartalék állományában 350 darab A-10-es szolgál, azonban jó néhányat már átirányítottak az arizonai Davis-Monthan Légibázisra, ahol lekonzerválják őket.

Az élettartam-hosszabbításban az összes nagy cég - Boeing, Lockheed Martin és Northrop Grumman – érdekelt lehet. Az ATTACK-ajánlatokat augusztus 23-a után fogják elbírálni, az ez évi költségvetésből 103 millió dollárt, a 2019-es költségvetésből 79 millió dollárt irányoztak elő erre a célra. A 2020-as évtől folyósítandó összegekről nincs egyelőre hír.

Az ATTACK program ajánlatkérési felhívása jelzi, hogy az USAF nem tervezi az A-10-esek nyugdíjazását. A Lockheed Martin F-35A Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) program így elesik ettől a pénztől – bár az F-35-ösök költségeit ismerve ez az összeg elenyészően kevés.Forrás: Távol még a nyugdíjazás - További A-10-esek újulhatnak meg (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat