honvedelem.hu
Környezetvédelmi nap az UNFICYP-misszióban

Az ENSZ környezetvédelmi politikája értelmében a különböző műveleti területeken törekedni kell arra, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a missziók által okozott környezeti terhelést.

beach_cleaning-1.jpg2017 végén elfogadták az UNFICYP Környezetvédelmi Bizottsága által kidolgozott akciótervet, amelynek célja többek között az energiafelhasználás és a vízfogyasztás csökkentése, valamint a hulladékok szelektív gyűjtése a táborokban, környezetbarát gépjárművek beszerzése, a sziget természetes faunájának és flórájának védelme, továbbá a misszió tagjainak oktatása, érzékenyítése a környezetvédelmi törekvések megvalósítására.

beach_cleaning-2.jpgAz akcióterv megvalósításának részeként június 5-én az UNFICYP Környezetvédelmi Bizottsága szervezésében – csatlakozva a Környezetvédelmi Világnaphoz – a misszió polgári és katonai állománya Környezetvédelmi Napot tartott, Beat Plastic Pollution mottóval, amely az idei világnap fő témája is volt. A rendezvény célja a résztvevők figyelmének felhívása volt a nem újrahasznosítható műanyag termékek használatának csökkentésére.

beach_cleaning-3.jpgA nicosiai főparancsnokságon tartott egyórás rendezvényen a résztvevők egy rövid videofilmet tekinthettek meg az ENSZ Környezetvédelmi Programjáról, majd a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium Környezetvédelmi Hivatalának munkatársai tartottak előadást a szigetország hulladékkezelési politikájáról és a műanyagok csökkentésére irányuló jövőbeli tervekről.

A főparancsnokságon kívül a szektorokban is csatlakoztak a Környezetvédelmi Világnaphoz. Az 1. és a 4. Szektor katonái két kijelölt tengerpartot tisztítottak meg az ott található műanyag és egyéb hulladékoktól.

beach_cleaning-4.jpgFotó: UNFICYPmagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat