honvedelem.hu
Tizenkilenc településen népszerűsítik a Magyar Honvédséget

Toborzókörutat szervez az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság a Békés megyei iroda és az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság 11. Előkészítő Részleg katonáival. Április végétől november közepéig Békés megye tizenkilenc településén népszerűsítik a Magyar Honvédséget.

k1.jpgA 101-es újratöltve elnevezésű toborzó kampánysorozat célja, hogy az első világháború centenáriumának évében tisztelegjen az életüket áldozó hős katonák emléke előtt, valamint hogy a helyi lakosságot tájékoztassa a Magyar Honvédségen belül vállalható szerződéses, illetve az önkéntes tartalékos katonai szolgálati formák lehetőségeiről. A rendezvénysorozat április 27-én kezdődött Sarkadon, és november 16-án fejeződik be Békéscsabán. Közben a megye tizenhét helyszínén, járásközpontjain, frekventált településein jelennek meg a katonák. Az elnevezés Békés megye első világháborús katonai alakulatának állít emléket: a békéscsabai állomáshelyű császári és királyi 101-es gyalogezred állományába számos helyi katona vonult be.

k2.jpgA körút eddigi állomásain, Sarkadon, Orosházán, Mezőkovácsházán, Szarvason és Gyomaendrődön, a települések első világháborús emlékműveinél a polgármesterek köszöntőbeszéddel nyitották meg a megemlékezést. Ezt követően Lipták József alezredes, az MH HFKP 11. ER részlegvezetője emlékezett meg a világháború hős katonáiról. Beszédeiben kiemelte: kötelességünk emlékezni azokra, akik a családtól évekre elszakítva végigélték a háború szenvedéseit, és azokra, akik az életüket áldozták a hazájukért. A megemlékezések végén a helyi önkormányzat képviselői, majd Lipták József alezredes és Juhász László százados, az MH KIKNYP 2. KIÉI megbízott irodavezetője helyezték el katonai tiszteletadással az emlékműnél a kegyelet koszorúit.

k3.jpgA megemlékezést követően az érdeklődők és az iskolák tanulói egy helyi előadó közreműködésével megismerkedhettek a település első világháborús történéseivel. Ezt követően a toborzó szakállomány előadásában tájékoztatást kaptak a szerződéses katonai szolgálatvállalás lehetőségéről, a felvételi eljárás menetéről. Emellett a járási rendszerre épülő önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati rendszerről kaphattak részletes információt a résztvevők, akik több helyszínen is megtekinthették az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségzenekarának és díszalegységének, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred díszalegységének programját, valamint egy előadást az alakulat életéről.

k4.jpgFotó: MH KIKNYP 2. KIÉI és MH HFKP 11. ERmagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat