honvedelem.hu
Felszámoltak Iránban egy huszonhét tagú terrorszervezetet

Felszámoltak Iránban egy terrorszervezetet, amelynek tagjai merényleteket akartak elkövetni a fővárosban, Teheránban és több nagyvárosban – jelentették hétfőn iráni félhivatalos hírügynökségek. Az akció során a hatóságok 27 embert őrizetbe vettek.

Az ISNA és a Farsz félhivatalos hírügynökségek tájékoztatása szerint a hatóságok nagy mennyiségű lőszert és fegyvert, köztük automata fegyvereket és kézigránátokat, robbanószerkezeteket, valamint házilagos készítésű robbanószerkezetekhez szükséges eszközöket foglaltak le a gyanúsítottaknál.

A Farsz szerint a terrorcselekmények tervezésén kívül a csoport több embert is halállal fenyegetett korábban. Az ISNA úgy értesült, hogy a gyanúsítottak terrortámadásokat akartak végrehajtani Jeruzsálem napján és az iszlám szent hónap, a ramadán legszentebb, úgynevezett elrendelés éjszakáján (Leilat al-Kadr). Az, hogy miért ezeken a napokon akartak merényleteket elkövetni, egyelőre nem ismeretes.

Eközben hétfőn az iráni legfelsőbb bíróság megerősítette annak a nyolc vádlottnak a halálbüntetését, akiket egy hónapja ítélt el a teheráni forradalmi bíróság a parlament és a Khomeini-mauzóleum ellen 2017 júniusában elkövetett, 18 ember életét követelő merényletekkel összefüggésben. A bírósági ítélet szerint a vádlottak segítették a merényletek öt elkövetőjét.

Az iráni parlament és a Khomeini-mauzóleum épületét tavaly június 7-én támadták meg öngyilkos merénylők és fegyveresek. A mészárlásban 18 ember életét vesztette, több mint ötvenen megsebesültek. A merényletet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat