honvedelem.hu
Robbantani is tudni kell

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóaljának katonái június közepén robbantás kiképzésen vettek részt.

img_4978.jpgA Visegrádi Együttműködés (V4) részeként felajánlott műszaki alegységbe tartozó rajok felkészítését tartotta az elmúlt időszakban a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj (MMZ). A műszaki rajok kiképzési időszakának végén a szakfelkészítés robbantási feladatok begyakorlásával folytatódott.

Az első feladat egy harcjármű számára alkalmas tüzelőállás kirobbantása volt. Fúrás és a közel 40 kilogramm mennyiségű robbanóanyag földbe helyezése után a katonák kiépítették a hálózatot. A nagyobb mennyiségű robbanóanyag használata miatt a műszaki szakemberek a biztonsági távolságot meghatározott képlet alapján határozták meg, figyelembe véve azt, hogy a szeizmikus hatások ne érjék el a lakott területeket.

mg_1941.jpg„A robbanóanyag a földet hajítótöltetként legalább ötven méter magasra vetette ki, és ezzel közel tizenöt köbméter földet mozgatott meg” - mondta Kotroczó Richárd főhadnagy, a V4 műszaki század parancsnokhelyettese.

A feladat második részében egy hagyományos aknamezőn rövid nyújtott töltettel kellett biztonságos átjárót nyitni. A töltet egy egyszerű eszköz, mert a háromméteres deszkára dróttal, szigetelőszalaggal, vagy bármilyen szükségeszközzel kell egymáshoz szorosan kapcsolódva ráerősíteni a trotil préstesteket. A kiképzés során a katonák begyakorolták a nyújtott töltet elkészítését és aknamezőre helyezését, illetve a már nyitott átjárón történő közlekedést.

A V4 műszaki századnak a teljes felkészültséget jövőre kell elérni, amikor éles készenlétbe lép és megkezdi féléves szolgálatát.

img_4998.jpgFotó: a szerző és Tordai KamillaKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Robbantási kiképzésen a hódmezővásárhelyi katonák
Robbantási kiképzésen a hódmezővásárhelyi katonák / 1 Robbantási kiképzésen a hódmezővásárhelyi katonák / 2 Robbantási kiképzésen a hódmezővásárhelyi katonák / 3 Robbantási kiképzésen a hódmezővásárhelyi katonák / 4
Robbantási kiképzésen a hódmezővásárhelyi katonák / 5 Robbantási kiképzésen a hódmezővásárhelyi katonák / 6 Robbantási kiképzésen a hódmezővásárhelyi katonák / 7 Robbantási kiképzésen a hódmezővásárhelyi katonák / 8
Robbantási kiképzésen a hódmezővásárhelyi katonák / 9 Robbantási kiképzésen a hódmezővásárhelyi katonák / 10 Robbantási kiképzésen a hódmezővásárhelyi katonák / 11
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat