honvedelem.hu
A béke fegyvertelen őrei - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Az átfogó békefenntartás elvéhez is igazodóan szervezték a 35. nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyamot a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban. A háromhetes felkészítés huszonhét hallgatója közül huszonkettő külföldről érkezett.

borito.jpgAlgériából, Egyiptomból, Észtországból, Georgiából (Grúzia), Izraelből, Kanadából, Kazahsztánból, Kínából, Litvániából, Nigériából, Pakisztánból, Szerbiából, Szlovéniából és Tunéziából érkezett tisztek, valamint négy magyar katona és egy rendőr teljesítette eredményesen a 35. nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyamot (International Military Observer Course – IMOC). A felkészítésen civilek is részt vehettek: az indiai Mukhwinder Kaur és az etióp Kaleab Tadesse Sigatu a Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktori iskolájának hallgatójaként jelentkeztek a kurzusra.

– Az elmúlt években a társadalmi és a gazdasági fenyegetettségek egyre inkább erősödtek. Korunk egyik legfontosabb és leginkább védendő értéke a biztonság, amelynek a megőrzése a 21. század egyik legnagyobb kihívása. Ugyanakkor a helyi konfliktusokat kiváltó okok is folyamatosan változnak. A leendő ENSZ-megfigyelőket tehát a válsághelyzetek komplex kezelésére, a katonai, a rendőri és a civil szakértők koordinált együttműködésére kell felkészítenünk. Így a missziók tagjai a korábbiakhoz képest még hatékonyabb kapcsolatokat tudnak majd kialakítani a helyi lakosokkal is. Az ENSZ ajánlása alapján az éjszakai járőrözést és megfigyelést szintén gyakoroltattuk. A világszervezet illetékeseinek tapasztalata szerint ugyanis a különböző missziókban egyre gyakrabban fordul elő, hogy a járőrfeladatok elhúzódnak, ezért a katonai megfigyelők csak az esti órákban tudnak visszatérni a bázisukra – foglalta össze az úgynevezett átfogó békefenntartás jegyében zajlott tanfolyam jelentőségét Varga Tamás őrnagy, a szolnoki kiképző központ megbízott parancsnokhelyettese. A hallgatók felkészítését Bosznia-Hercegovinából, Finnországból, Szerbiából érkezett oktatók, valamint missziós tapasztalatokkal rendelkező aktív, nyugállományú és önkéntes műveleti tartalékos magyar tisztek irányították. A tanfolyam első harmadában a hallgatók zömében elméleti foglalkozásokon sajátították el, illetve frissítették fel a katonai megfigyelők számára szükséges – a járőrözéssel, a bejelentések kivizsgálásával, az információgyűjtéssel kapcsolatos – ismereteket. Megismerték továbbá az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjait, a missziók megalakításának folyamatát és a békefenntartó műveletekben részt vevő különböző szervezetek feladatrendszerét. A katonai megfigyelők fegyvertelen volta miatt pedig kiemelt figyelmet kapott a felkészítés során a tárgyalástechnika, a tolmáccsal történő együttműködés és a kulturális különbségek kezelése.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 13-án megjelenő számában!Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat