honvedelem.hu
Bombázták Konstantinápolyt
Világháború a napilapok tükrében: 1918. július 3-tól 9-ig

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

13_1.jpg„A parti szakaszon egy ellenséges földeritő előretörését könnyen visszavertük. Az egész fronton csak gyönge tüzérségi harcok folynak. Más harcterekről semmi jelentősebb újság. Öt ellenséges röpülőgép ma délelőtt bombákat vetett Konstantinápolyra. Elháritó gépfegyvereink működése következtében a kár nagyon csekély” – olvasható a török jelentés a Népszavában.

Japáncsapatok Vladivostokban – olvasható a napilapban. „Az ukrán távirati iroda jelentése szerint Kato tábornok vezetése alatt japán csapatok szállottak partra Vladivostokban, hogy támogatást nyújtsanak a cseh és tót csapatoknak a bolsevikiek elleni harcokban.”

„Parisban napok óta az a hir van elterjedve, hogy Alfonz spanyol király a francia fővárosban tartózkodik a békeföltételek megbeszélése végett. Ezt a hirt komolyabb újságok is közlik, mint például a „Le Journal” – olvasható az újságban.

„Az olaszok területet nyertek az alsó Piavenál” című cikkben az alábbit olvashatjuk. „A Piave alsó folyásánál tegnap egész sor előretörést hajtottunk végre és területet nyertünk az ellenség szivós ellenállása ellenére. Az ellenség arra igyekezett, hogy a részben elöntött terület minden előnyét kiaknázza. Körülbelül 1900 foglyot számitottunk be, közöttük 45 tisztet, továbbá számos gépfegyvert, lövészárokmozsarat és mindenféle hadianyagot. A Grappától északnyugatra levő vidéken az ellenséges ellentámadásnak vitézül ellentállottunk. A Lorenzo-völgy felső végénél a IX. hadtest csapatai berendezkedtek a tegnap bravuros támadással elfoglalt állásokban. A foglyok száma 25 tisztre és 596 közemberre emelkedett. Ezenkívül sok gépfegyvert és jelentős tömegű hadiszert zsákmányoltunk.”

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)Aktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat