honvedelem.hu
Színesedő hagyományőrző paletta

Nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a napokban Békéscsaba-Gerla kastélyparkjának 1. Katonai és Hagyományőrző Fesztiválját.

b1.jpgA számos, színvonalas felszerelést felvonultató csoport mellett a rendezők meghívásának szívesen tett eleget a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár is. Korántsem meglepő, sőt, természetes egy ilyen eseményen, ha az eredetivel megegyező felszerelésben találkozhatunk egy törzstiszttel, vagy egy huszár álldogál a százéves felmálházott nyeregfelszerelés mellett, bemutatva annak részeit.

Nagy öröm, ha ebben a tipikusan kissé férfias világban a női csapattagok is meglelik örömüket, természetesen itt is a hitelességre törekedve. A csapatnál ennek megfelelően évek óta korabeli ruhát viselő hölgykoszorú színesíti a megjelenéseket. Az első világégés időszakában egyenruhában is megjelentek az önkéntes női ápolók.

b2.jpgSzerencsés véletlen, hogy a mindennapi életben is a katona-egészségügyben dolgozó Orosz Krisztina sem csupán jelmezként tekint öltözetére. Gyűjtőmunkájának hála, a látogatók legnagyobb örömére, a férfitársaikkal közös sorsot vállaló nők fontos szerepe is előtűnt. A fegyverek és hadi felszerelések között a bemutatóasztalra helyezett orvosi eszközök először bizony meglepték a nézelődőket. Sokszor hosszú másodpercekbe telt, mire ráeszméltek a háborúk másik arcára.

Fotó : Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd GyalogdandárAktuális videók
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
Lőgyakorlaton a tatai géppuskások
2019. február 15. 07:15
Megmérettetésen a vegyivédelmi katonák
2019. február 14. 07:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat