honvedelem.hu
A pákozdi csata terepasztalon

A 170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat részeként A pákozdi csata felelevenítése terepasztalon címmel szervezett a honvédelmi tárca egész napos programot július 11-én, Debrecenben.

tot_4251.jpgA debreceni Kölcsey Központ Nagytermében állították fel azt a két méter hosszú és másfél méter széles terepasztalt, amelyen interaktív módon mutatták be a pákozdi csatát az érdeklődőknek július 11-én. A rendezvény fő célja az volt, hogy a látványra építve erősítsék a helyi fiatalok honvédelmi kötődését.

Az asztal kidolgozása hűen tükrözte a csata helyszínének földrajzi jellegét, a tavak, lakott részek, dombok, fák a méretarány függvényében valósághű kidolgozást kaptak, míg a történteket százötven részletesen és történelmi hitelességgel kidolgozott katonafigura „elevenítette” meg.

tot_4359.jpgA nap folyamán több alkalommal a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltár főlevéltárosa, a kor szakértője, Kemény Krisztián tartott rendhagyó történelemórát, melyen a terepasztal segítségével mutatta be a pákozdi csata hadmozdulatait. Az előadást vetítés kísérte a háttérben elhelyezett vásznon.

A főprogram mellett arcfestés, lufihajtogatás, gyöngyfűzés, játékkatona-figura festés, fotófal várta a fiatalokat. Az eseményt a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület bemutatója színesítette.

tot_4402.jpgFotó: Tóth LászlóKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
A pákozdi csata felelevenítése terepasztalon
A pákozdi csata felelevenítése terepasztalon / 01 A pákozdi csata felelevenítése terepasztalon / 02 A pákozdi csata felelevenítése terepasztalon / 03 A pákozdi csata felelevenítése terepasztalon / 04
A pákozdi csata felelevenítése terepasztalon / 05 A pákozdi csata felelevenítése terepasztalon / 06 A pákozdi csata felelevenítése terepasztalon / 07 A pákozdi csata felelevenítése terepasztalon / 08
A pákozdi csata felelevenítése terepasztalon / 09 A pákozdi csata felelevenítése terepasztalon / 10 A pákozdi csata felelevenítése terepasztalon / 11 A pákozdi csata felelevenítése terepasztalon / 12
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat