honvedelem.hu
Legenda a hullámsírban

Száz esztendővel ezelőtt, 1918. július 17-én süllyedt el egy német tengeralattjáró torpedóitól az hajó, amelyik azzal vált híressé, hogy kimentette a tengerből a világ leghíresebb hajójának a túlélőit.

Az RMS Carpathia gőzöst 1902-ben építették, s 1903-ban kezdte meg első hosszú útját Európa és az Amerikai Egyesült Államok között. Biztonságos hajónak tartották, és nem is azért vált híressé, mert bármi gond adódott volna útjai során, ám 1912-ben mégis egy katasztrófa miatt ismerte meg nevét az egész világ. Április 14-én az első útján lévő, New Yorkba tartó Titanic jéghegynek ütközött, amitől az elsüllyeszthetetlennek tartott hajó két és fél óra alatt az óceán fenekére került. Az ütközés után a Titanic segélykérő jelzést küldött a közelben lévő hajóknak, ám érdemben egyedül a Carpathia tudott reagálni.

c02.jpg

A hajó rádiósa már nem volt szolgálatban, de valami nem hagyta nyugodni, s visszaült a helyére, hogy figyelmeztesse a Titanicot a jéghegyekre. Akkor már késő volt, de a vészjelzést véve a kapitány azonnal a mintegy 100 kilométerre lévő Titanic felé fordította hajóját. Több mint három óráig tartott az út a katasztrófa helyszínére, ahol hétszáz túlélőt tudtak a Carpathia fedélzetére segíteni. A Titanic tragédiájának leghíresebb magyar szála is a Carpathiához köthető: a túlélőket ellátó csapat vezetője, a hajóorvos ugyanis dr. Lengyel Árpád volt.

c01.jpg

A legendássá vált tengerjáró a világháború kitörése után a brit királyi haditengerészet flottájába került. 1918. július 17-én az Atlanti-óceán végtelenjét szelte, amikor rábukkant a közelben portyázó német U-55-ös tengeralattjáró. Bár a Carpathia éppen nem szállított katonákat, s fedélzetén csak a kétszáz fős személyzet tartózkodott, a hajó hadieszköznek számított, így Werner parancsnok kiadta a tűzparancsot. Egyszerre három torpedót indítottak el az U-55-ről, s mind a három célba is talált, bár a hajóra nézve csak az utolsó okozott végzetes sérülést. Meglepő, de „mindössze” öten vesztették életüket, a Carpathian szolgáló további 210 tengerész mind csónakba tudott szállni, s hamarosan ki is mentette őket egy brit hadihajó.

c04.jpg

A Carpathia (amely egy másik hajó elsüllyedése miatt lett híres) haláltusája hosszú ideig tartott, végül három és fél óra múlva süllyedt el. Több mint nyolcvan éven át feküdt a hullámsírban, míg végül 1999-ben, több mint száz mérföldre Írországtól egy búvárexpedíció felfedezte a roncsot.magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat