honvedelem.hu
„Minden katonában van egy harcos”

Az MH KFOR Kontingens 18. váltásának katonái páratlan lehetőséget kaptak az „eszköztáruk” fejlesztésére: két kiváló katonaiközelharc-oktatót tudhatnak maguk között, akik a műveleti területre való kiérkezés után rögtön nekiálltak az állomány kiképzésének.

A katonai szellemiség jegyében a harcos mindig készen áll arra, hogy megvédje bajtársát és önmagát. Azonban a puszta erő, a fizikai előny nem garantálja a sikereket – a biztos győzelemhez tudni kell alkalmazni a legjobb technikákat.

A második századhoz tartozó Szűcs Tibor főtörzsőrmester kiemelte: szakaszaltisztként kötelessége kihozni a maximumot minden alárendelt katonából. A thai box-, box-, valamint katonaiközelharc-instruktor már a műveleti területre való érkezés előtt, a felkészülési periódusban felmérte a katonák erőnléti szintjét, és meggyőződése: minden katonában van egy harcos.

cikk_01.jpg

„A század minden kiképzési héten foglalkozott a katonai közelharccal, amelyet irányított körülmények között, szakemberek oktatnak. A biztonság mellett ugyanakkor ki kell emelni, hogy a katonák egyik legfontosabb lételeme a harcra való nevelés – ha valaki elsajátítja ezt, az élet bármely területén megállja a helyét” - mondta a főtörzsőrmester.

A közelharckiképzésen megtanultak egymás elleni, valamint kés- és fegyverhatástalanító technikákat, dobásokat, és földharcot is. Lakatos Zoltán őrvezető többéves közelharc-tapasztalatával segítette az oktatók munkáját, mint segédinstruktor.

cikk_02.jpg

A kiképzés másik főoktatója Hoványi Adrián szakaszvezető, aki a wado-kai karate második danos, valamint a kodokan goshin jitsu karate első danos mestere - a harcművészeteken túl pedig emelt szintű közelharcoktató, és a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség instruktora is. „Nagy érdeklődést váltott ki az állomány körében ez a lehetőség, ennek egyik oka, hogy a katonák nagy része fiatal. Mindemellett hasznos is ez a fajta testmozgás, hiszen segít kezelhetővé alakítani a felgyülemlő feszültséget. Ennek részeként türelemre és fegyelemre oktatjuk a fiatal katonákat, hiszen minden harcművészet, minden küzdősport alapeleme a fegyelem” - fogalmazott a szakaszvezető.

A közelharcoktatók elmondták azt is, hogy a misszió végéig a katonák képességei igen komoly szintre fognak fejlődni, és az itt tanultak mindenkinek hasznára válnak a jövőben.

cikk_03.jpg

Fotó: a szerzők felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Közelharckiképzés az MH KFOR Kontingens 18. váltásánál
Közelharckiképzés az MH KFOR Kontingens 18. váltásánál / 01.jpg Közelharckiképzés az MH KFOR Kontingens 18. váltásánál / 02.jpg Közelharckiképzés az MH KFOR Kontingens 18. váltásánál / 03.jpg Közelharckiképzés az MH KFOR Kontingens 18. váltásánál / 04.jpg
Közelharckiképzés az MH KFOR Kontingens 18. váltásánál / 05.jpg Közelharckiképzés az MH KFOR Kontingens 18. váltásánál / 06.jpg Közelharckiképzés az MH KFOR Kontingens 18. váltásánál / 07.jpg Közelharckiképzés az MH KFOR Kontingens 18. váltásánál / 08.jpg
Közelharckiképzés az MH KFOR Kontingens 18. váltásánál / 09.jpg Közelharckiképzés az MH KFOR Kontingens 18. váltásánál / 10.jpg Közelharckiképzés az MH KFOR Kontingens 18. váltásánál / 11.jpg
Aktuális videók
2019. április 19. 07:36
Éleslövészeten a Mi-24-esek
2019. április 18. 16:04
Útra kelnek a Gripenek - videó
2019. április 18. 16:28
 Military Power Challenge
2019. április 18. 07:25
Magyarországra látogatott a montenegrói védelmi miniszter
2019. április 17. 11:55
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat