honvedelem.hu
Galícia Expressz: megemlékezések Przemyslben

Megemlékezésekkel folytatódott a Galícia Expressz utasainak programja július 17-én, kedden. Przemyslben, a Przemyslaw utcai Központi Temető osztrák-magyar hősi parcellájában katonai tiszteletadás mellett megáldották az első világháborúban, az ostromok során vagy a kapcsolódó harccselekmények következtében hősi halált halt magyar katonák új emlékkeresztjét.

A parcella impozáns, öt méter magas fakeresztje az elmúlt száz évben jelentősen megrongálódott. Felújítása már nem volt kivitelezhető, így a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) a fakereszt cseréje mellett döntött. Az új keresztet - ünnepélyes keretek között - a HM Katolikus Tábori Püspökség, valamint a lengyel tábori püspökség képviselője áldotta meg. Ezt követően a megemlékezésen részt vevő magyar és lengyel szervezetek képviselői megkoszorúzták a fakereszt előtt álló emléktáblát. Természetesen a Galícia Expressz utasai is elhelyezhették az emlékműnél az emlékezés virágait.

cikk_04.jpg

Przemyslben, a Tatár-domb melletti köztemető szomszédságában több katonai parcella is található, melyekben az első- és a második világháború hősi halottai nyugszanak. A központi temető egyik parcellájában helyezték végső nyugalomra a Nagy Háború osztrák-magyar hősi halottait; a kegyeleti helyet 1916. november 1-jén szenteltek fel. A parcellába temetettek többsége az erőd ostroma során, 1914-1915-ben halt hősi halált. Bécsi levéltári adatok szerint 5-6 ezer osztrák-magyar katonát temettek ide, többségük vélhetően magyar származású volt. A temetőt Szabolcs Ferenc tartalékos népfelkelő hadnagy tervezte, aki Przemysl több hősi temetkezési helyének, mementójának tervezésében is részt vett.

cikk_03.jpg

Az ünnepséget megelőzően a Galícia Expressz utasai látogatás tettek a przemysli erődrendszer I. számú főerődjében (Salis Soglio), a XII. jelzésű Werner erődben, a XI. számú Dunkoviczki erődben, majd a XV. számú erődromnál, amely a Borek nevet viseli. Itt a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozatának tagjai tartottak fegyver- és közelharc bemutatót. Az utasok mindezek mellett megtekintették Przemysl városközpontját és az erődök történetével foglalkozó kiállítást a Vajdasági Múzeumban.

cikk_01.jpg

Az egyes helyszíneken a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történészei - dr. Kovács Vilmos ezredes, dr. Suba János alezredes, Soós Péter őrnagy, Jakusch Gabriella múzeum igazgatóhelyettes és Polgár Balázs régész - tartottak előadásokat a történelmi különvonat utasai részére.

cikk_02.jpg

A przemysli program részeként dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka tárgyalást folytatott a Kárpátaljai vajdaság szakértőivel, a helyi nemzeti múzeum igazgatójával, valamint Przemysl város alpolgármesterével. Egyeztettek az idén áprilisban, a Dunkoviczki erődnél előkerült magyar katona földi maradványainak újratemetéséről, a közös feltárási lehetőségekről, valamint a múzeumok közötti további együttműködési lehetőségekről is.

Fotó: Borsits EnikőKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Galícia Expressz: megemlékezések Przemyslben
Galícia Expressz: megemlékezések Przemyslben  / 01.jpg Galícia Expressz: megemlékezések Przemyslben  / 02.jpg Galícia Expressz: megemlékezések Przemyslben  / 03.jpg Galícia Expressz: megemlékezések Przemyslben  / 04.jpg
Galícia Expressz: megemlékezések Przemyslben  / 05.jpg Galícia Expressz: megemlékezések Przemyslben  / 06.jpg Galícia Expressz: megemlékezések Przemyslben  / 07.jpg Galícia Expressz: megemlékezések Przemyslben  / 08.jpg
Galícia Expressz: megemlékezések Przemyslben  / 09.jpg
Galériák
Harcászati és robbantási foglalkozások Tatán - képgaléria
2019. február 22. 06:39
Jótékonysági dalest a Stefánián
2019. február 21. 09:31
Parancsnokváltás az MH Logisztikai Központban
2019. február 20. 15:34
Mentőbúvár-tanfolyam Szentesen
2019. február 21. 08:02
Pitbull 2019
2019. február 20. 14:21
Aktuális videók
2019. február 22. 06:39
Mentési feladatokat gyakoroltak
2019. február 21. 08:02
Felkészültek a vasúti szállításra
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat