honvedelem.hu
Ugrás a felhőkarcolók közé

Az Amerikai Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságán (United States Special Operations Command - USSOCOM) tartós katonai külszolgálatot ellátó Sánta Gábor ezredes nem kis kihívásokkal járó katonai ejtőernyős ugrást hajtott végre a napokban, a floridai Tampában, a USSOCOM parancsnoka által rendezett globális különleges műveleti parancsnoki konferencia keretein belül.

A konferencia egyik kiemelkedő eseménye volt az a dinamikus bemutató, amelyen a USSOCOM parancsnokságra törzstiszteket delegáló nemzetek különleges műveleti katonái demonstrálták a nemzetek közti együttműködési képességet a különböző sztenderd harceljárások, kommunikáció, valamint a fegyverzet és technikai eszközök tekintetében, mindezt földön, vízen levegőben.

01.jpg

A demonstrált helyzet alapja egy olyan túszszabadítási akció volt, amely során a túsz szerepét a tampai polgármester játszotta el. Sánta ezredesék - a szabadeső ejtőernyős csoporttal, az akciót biztosító alegységek részeként - 2000 méteres magasságból hajtották végre az ugrást, és a tampai belvárosban lévő öbölbe értek vízre, majd hajtották végre a biztosítási feladatokat a földön és vízen érkező végrehajtó csoportok feladatait.

Az ugrás végrehajtását nehezítette a kissé zord időjárás és a bonyolult terep, mivel a vízre érkezés helyét felhőkarcolók, és számos, a vizet átívelő híd veszi körül.

02.jpg

Az ejtőernyős csoport tagjai - a magyar mellett - a kolumbiai, szingapúri, olasz, román és amerikai különleges erők állományából érkeztek. Az alapos felkészülésnek és a meglévő képességeknek köszönhetően az ugrás és a teljes bemutató sikeres volt, amit a tampai polgármester, a több tízezres közönség és a világ több, mint 70 országából érkező különleges műveleti parancsnokai és vezénylőzászlósai is nagy elismeréssel méltattak.

03.jpg

Sánta Gábor ezredes az ejtőernyős képesítéseit az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű dandár jogelőd alakulatainál - az MH 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóaljnál, valamint az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljnál - szerezte. Képesítései elismeréseként a Honvéd Vezérkar főnök 2012-ben az aranykoszorús ejtőernyős fokozatot adományozta Sánta ezredesnek.

Fotó: Sánta Gábor ezredes archívumamagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat