honvedelem.hu
Közúti balesetnél segítettek a Koszovóban szolgáló magyar katonák

Közúti balesetet szenvedett autó utasain segítettek a Koszovóban szolgálatot teljesítő magyar katonák július 23-án.

A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj katonái komoly feladatokat látnak el Koszovóban. Egyik fő feladatuk a jelenlétfenntartó járőrök végrehajtása, hiszen ezzel tudják megmutatni: a KFOR jelen van, megvédi és biztosítja a biztonságos, békés környezetet mindenki számára. Ezen túlmenően a katonák vészhelyzet esetén is azonnal segítenek.

Így történt ez hétfőn is, amikor a KTRBN első – Alpha – századának katonái járőrfeladatot hajtottak végre Restelica és Dragas települések között, Koszovó déli területén. Este hét óra után az útviszonyok már nagyon veszélyesek voltak a kanyargós hegyi szerpentineken. A járőrök észrevették: egy civil gépjármű az út menti árokba borult, és a járműben tartózkodók integettek nekik.

img_7718.jpgA katonák egyből felmérték a helyzetet, és amíg a raj parancsnoka, Kiss Ádám őrmester megtette a kötelező jelentéseket a parancsnokság felé, addig Nagy Zoltán Gábor szakaszvezető irányítása alatt a magyar katonák megkezdték a baleseti helyszín biztosítását. A harctéri életmentő katonák, Bohár Bálint őrvezető, valamint Raukh Roland őrvezető egy sérültet találtak, aki eszméletlenül feküdt a gépjármű hátsó ülésén. Őt megvizsgálták, és stabil helyzetbe tették.

A biztositás során több civil gépjármű is megállt segíteni, egyikük vállalta a sebesült azonnali kórházba szállítását. Az egészségügyi segítségnyújtást követően a katonák műszaki mentést hajtottak végre, mivel megállapítottak, hogy a sérült gépjármű – az árokból való kihúzás után – még működőképes. Czene Tamás tizedes, az egyik katonai jármű sofőrje szakszerűen vontatta ki a sérült járművet.

Az MH KFOR kontingens parancsnoka, Horváth Sándor alezredes kiemelkedő helytállásukért, valamint példamutató szolgálatellátásukért megköszönte a katonák áldozatos munkáját.

A szerző felvételeAktuális videók
2019. április 19. 07:36
Éleslövészeten a Mi-24-esek
2019. április 18. 16:04
Útra kelnek a Gripenek - videó
2019. április 18. 16:28
 Military Power Challenge
2019. április 18. 07:25
Magyarországra látogatott a montenegrói védelmi miniszter
2019. április 17. 11:55
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat