honvedelem.hu
Kiváltságos érzés a fekete barettsapkát viselni
Tatán ünnepelték fegyvernemi napjukat a harckocsizók

A harckocsizók napja alkalmából rendeztek ünnepi állománygyűlést július 27-én, pénteken, Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. Az alakulat kötelékében szolgál a 11. Harckocsi-zászlóalj, a Magyar Honvédség egyetlen harckocsizó alegysége. A rendezvényen részt vett Schmidt Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) megbízott törzsfőnöke is, valamint eljöttek a ma már nyugállományú, egykori harckocsizó katonák is.

Az állománygyűlésen felolvasták dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök a fegyvernemi nap alkalmából írt közös levelét. „A történelem során bebizonyosodott, hogy a magyar harckocsizók felkészültség, szakmai tudás tekintetében nem maradnak el szövetségeseink mögött” – írták. Mint fogalmaztak: „a Magyar Honvédség a Zrínyi 2026 elindításával az utóbbi 25 év legnagyobb fejlesztési programját kezdte, amely a katonák egyéni felszerelésének, harctéri fegyverzetének fejlesztését tűzte ki célul, amelybe az önök által annyira szeretett harckocsi is beletartozik.”

cikk_01.jpg

Ünnepi köszöntőjében Schmidt Zoltán dandártábornok, az MH ÖHP megbízott törzsfőnöke úgy fogalmazott, hogy minden év júliusában egy nap a harckocsizóké, amikor lehetőség van az e fegyvernemnél szolgálatot teljesítő katonák munkáját megköszönni. Július 25-e, Szent Kristóf, az „úton járók” patrónusának, az „útra kelők” védelmezőjének napja, méltó alkalom az ünneplésre, hiszen a páncélozott eszközök létrejöttével az alakulatok harckocsizó állománya előszeretettel helyezte magát Szent Kristóf oltalma alá.

„A harckocsi komplexitása miatt a legmodernebb kihívásoknak is képes megfelelni. A modern hadviselést meghatározó képességek olyan kombinációját birtokolja, amelyek kiképzett, hozzáértő kezelőszemélyzettel, a hagyományos és a nem hagyományos katonai műveletekben vagy akár az új generációs hadviselésben is nélkülözhetetlen, hatékony fegyverrendszeré teszik” – mondta Schmidt dandártábornok, hozzátéve: a magyar harckocsizó fegyvernem az elmúlt 82 évben jelentős utat tett meg. A tatai dandár 11. Harckocsi-zászlóalja – 2011-es megalakulása óta – mára egy jól szervezett, kiképzett alegységgé fejlődött. A tatai harckocsizók „aktív, munkával teli évet tudhatnak maguk mögött. Helytálltak a kiképzési rendezvényeken, a gyakorlatokon és a határ menti feladatokban is.” S ez az elvárás a jövőben sem változik.

cikk_02.jpg

Az MH ÖHP megbízott törzsfőnöke úgy fogalmazott, hogy a zászlóalj – az ország egyetlen harckocsizó alegységeként – kötelességének érzi a hagyományok ápolását, a megemlékezést; ezáltal méltóvá kíván válni az elődök örökségéhez.

„A Magyar Honvédség életében egy történelmi jelentőségű korszak kezdődött el. Valójában most nyílik arra reális lehetőség, hogy egy átfogó program megvalósításával a tárca és a Magyar Honvédség haderőfejlesztési célkitűzéseit elérjük. Ez a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program néven ismert terv. (…) Ez a széles spektrumú fejlesztési program két fő pilléren nyugszik, a honvédelmi és haderőfejlesztési ágazati részegységekből, azokon belül részprogramokból épül fel. A honvédelmi program keretén belül az egyik legfontosabb célkitűzés a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses állománya feltöltöttségének növelése, az állomány megtartása, ezzel egyidejűleg kiemelt feladat a tartalékos rendszer átfogó megújítása. A haderőfejlesztési szakterületen belül a fejlesztési és modernizációs folyamatok érintik a légierő, a szárazföldi csapatok, a katonai egészségügy, valamint a vezetési rendszerek megújítását, korszerűsítését egyaránt. A beszerzések már megkezdődtek. Eddig is számos új eszközt tudtunk már átadni a katonáink számára, így kézzelfoghatóan érezhetik a változást a saját életükben és a Magyar Honvédség életében. Ez a jövőben is folytatódni fog” – mondta Schmidt Zoltán dandártábornok.

cikk_03.jpg

Az ünnepi állománygyűlés végén Schmidt Zoltán dandártábornok, Sipos Antal ezredes, a tatai dandár megbízott parancsnoka, Bakos Sándor alezredes, a Komárom-Esztergom megyei Védelmi Bizottság titkára, valamint Juhász Zoltán alezredes, a harckocsi-zászlóalj parancsnoka elismeréseket adott át. Sárközi József nyugállományú alezredes, a tatai Honvéd Bajtársi Klub elnöke pedig emléklapot adományozott a 11. Harckocsi-zászlóalj parancsnokának.

Juhász Zoltán alezredes a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: mivel jelenleg kevés harckocsizó szolgál a Magyar Honvédségben, kiváltságos érzés a fekete barettsapkát viselni. Hozzátette: a hadseregben dolgozó harckocsizók napi szinten kapcsolatban állnak egymással, a ma már nyugállományú bajtársakkal pedig a mostanihoz hasonló rendezvényeken rendszeresen találkoznak.

cikk_04.jpg

Fotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat