honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Huszadszor lesz katonazenekari fesztivál Debrecenben

Huszadik alkalommal rendezik meg a nemzetközi katonazenekari fesztivált Debrecenben augusztus 9. és 11. között - közölték a szervezők a helyi Kölcsey Központban tartott augusztus 6-ai, hétfői sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere emlékeztetett rá, hogy 1977 óta minden második évben ad otthont a város a hazai és a külföldi katonazenészek találkozójának. Az idén nyolc zenekar, a három magyarországi mellett öt külföldi népesíti majd be Debrecen tereit, a Nagyerdőt és a Főnix csarnokot a hétvégén. Koncertek, látványos zenés felvonulások, térzenék, alaki bemutatók teszik majd emlékezetessé a találkozót - tette hozzá az alpolgármester. Komolay Szabolcs kiemelte: a nemes hagyományt a jövőben is folytatják, és a katonazenekari fesztivál egyik zászlóshajója lesz az Európa Kulturális Fővárosa (KFF) 2023 programoknak, amennyiben Debrecen elnyeri a címet a decemberi szavazáson.

A Brüsszelben tartózkodó dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka videokonferencia keretében kapcsolódott be a sajtótájékoztatóba. Kiemelte: ahogyan a dandár katonái a külföldi missziós szolgálatban, ugyanúgy a katonazenészek itthon és külföldön is hozzájárulnak a Magyar Honvédség, Magyarország megítéléséhez. „A magyar katonazenészek ugyanolyan profik, mint a magyar katonák” - fűzte hozzá a tábornok.

Bódor Edit, a Főnix rendezvényszervező igazgatója elmondta: az idei fesztiválon a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a debreceni és a szolnoki helyőrségi zenekarok mellett horvát, osztrák, olasz, lengyel és szlovén katonazenészek vesznek részt. A zenekarok hagyományosan bemutatkoznak a belvárosban, de az idén fellépnek a nagyerdei szabadtéri színpadon is, a mindig nagy érdeklődéssel kísért gyepshow-t pedig a Főnix csarnokban tartják - jelezte Bódor Edit.

A huszadik debreceni katonazenekari fesztiválhoz kapcsolódva hétfőn a Kölcsey központban megnyitották a 170 éves a Magyar Honvédség című vándorkiállítást.magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat