honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Harcok Afganisztánban

Újabb harcok törtek ki a lázadók és a kormányerők között Afganisztán Logár tartományában, egy elvétett NATO-légicsapás pedig kilenc afgán rendőrrel végzett – közölték helyi hivatalos források augusztus 7-én, kedden.

Tizenketten haltak meg a tálib lázadók és az afgán katonák tűzpárbajban Logár tartományban – közölte a tartományi tanács egyik tagja. Haszibullah Sztanikzai hozzátette, hogy nyomozás indult annak kiderítésére, ki a felelős az összecsapásért.

Tálibok megtámadtak egy rendőrségi ellenőrzőpontot Logár tartomány Azrah kerületében is. A kormányerők segítségére siettek a NATO-csapatok, de egy elvétett légitámadás során kilenc rendőrrel végeztek. A NATO és az afgán kormány közös vizsgálatot indított az eset feltárására. Afganisztán nyugati tartományában, Farahban is összetűzések voltak: a tálibok egy katonai ellenőrzőpontot támadtak meg. A késő éjszakai támadás több óráig tartott, azonban a tálibokat végül sikerült visszaverni.

Ghazni tartomány keleti részének Dzsaghatu kerületében szintén tűzharc volt a tálibok és az afgán rendőrök között. Árif Núri, a tartományi kormányzó szóvivője négy halálos áldozatról és öt sebesültről számolt be. 2014-ben a NATO és az Egyesült Államok haderői hivatalosan befejezettnek minősítették a harcokat Afganisztánban, de a tálib támadások elszaporodtak azóta, és a lázadók már több régió felett átvették az uralmat.

Időközben a talibánnal kapcsolatban álló Iszlám Állam vállalta a felelősséget a Nangarhar tartományi Dzsalalabad városában vasárnap elkövetett merényletért, amelyben több katona meghalt, egy civil pedig megsebesült.magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat