honvedelem.hu
Reviczky Imre ezredesre emlékeztek

Reviczky Imre ezredesre, a második világháború idején üldözött ezrek megmentőjére emlékeztek Budapest III. kerületében, augusztus 1-jén. Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által állított emlékkő avatási ünnepségre meghívást kapott - mások mellett - a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) is.

01.jpgReviczky Imre ezredes, posztumusz vezérőrnagy a Magyar Királyi Honvédség tisztjeként, példátlan bátorsággal és emberséggel több ezer deportálásra és munkaszolgálatra hurcolt foglyot mentett meg a második világháború idején a haláltól. Reviczky Nyíregyházán, majd Nagybányán szolgált, ahol a X. közmunkaszolgálatos zászlóalj parancsnoka volt. Közel negyvenezer román és zsidó munkaszolgálatos tartozott parancsnoksága alá. Emberségességének köszönhetően javított a munkaszolgálatosok ellátásán, megtiltotta a bántalmazást, majd 1944-ben román századok szökését segítette elő. Több ezer zsidót - 18 éven aluliakat és 48 éven felülieket is - hívott be munkaszolgálatra,  megmentve ezáltal több ezer embert a deportálástól. 1945 után ezredessé léptették elő, majd 1950. február 1-jén elbocsátották a hadseregből. 1952-ben megfosztották nyugdíjától és 75 százalékos hadirokkant létére Budapesten egy pincében szénlapátolással kereste kenyerét egészen 1957-ben bekövetkezett haláláig.

A Humánum Napja alkalmából rendezett önkormányzati megemlékezésen azokra a hősökre emlékeztek, akik a vészkorszak idején önzetlenül, életüket kockáztatva mentették meg a haláltól embertársaikat. Ilyen volt Reviczky Imre ezredes is, akit emberbaráti cselekedeteiért 1965-ben posztumusz Világ Igazának választottak.

Bús Balázs polgármester beszédét követően, az újonnan állított emlékkőnél, többek között Reviczky Katalin, Reviczky Imre ezredes, posztumusz vezérőrnagy unokája, dr. Szeneczey Balázs, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese, Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, prof. dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója, Tóth Gábor, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség kabinetvezetője, Horváth Lajos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság igazgatója, az önkormányzat tisztségviselői és a civilek is elhelyezték az emlékezés virágait, valamint főhajtással tisztelegtek az ezredesre.

02.jpg

Fotó: HM HIMAktuális videók
2019. április 19. 07:36
Éleslövészeten a Mi-24-esek
2019. április 18. 16:04
Útra kelnek a Gripenek - videó
2019. április 18. 16:28
 Military Power Challenge
2019. április 18. 07:25
Magyarországra látogatott a montenegrói védelmi miniszter
2019. április 17. 11:55
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat