honvedelem.hu
Megkezdődött Debrecenben a huszadik katonazenekari fesztivál

Utcai meglepetés-koncertekkel, majd a nagyerdei szabadtéri színpadon megtartott hivatalos megnyitóval augusztus 9-én, csütörtökön megkezdődött Debrecenben a huszadik nemzetközi katonazenekari fesztivál.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere megnyitójában felidézte, hogy a cívisváros több mint negyven esztendeje ad otthont a rangos zenei eseménynek, „kétévente e néhány napra Debrecen a katonazene fővárosa”. Emlékeztetett arra, hogy a katonazene a hadseregek megjelenése óta része az emberi kultúrának, s nagyon fontos feladata volt: az ütemet adta a csatában és harcra buzdította a bajtársakat, fontos része volt az alaki gyakorlatoknak, ünnepélyes eseményeknek, mindannak, amit úgy hívunk hadsereg. Ugyanakkor a katonazenekarok a huszadik századtól kezdve kiléptek a szigorúan vett katonai szerepből, megjelentek a polgári hétköznapokban, így a általuk egyfajta kézfogás jött létre a katonaság és a civil társadalom között.

„A művészeti értéke mellett ezt az együttműködést is szeretnénk tovább erősíteni ezzel a fesztivállal mi itt Debrecenben” - hangoztatta Komolay Szabolcs. „Ma a katonazenész a honvédségnek olyan tagja, akinél együtt van a hivatás, a szórakozás, a katona és a művész. Ennek megfelelően magas művészi színvonalon tolmácsolják nemcsak a katonai élethez kapcsolódó zeneműveket, hanem a komoly- és a könnyűzene darabjait is” - tette hozzá.

Komolay Szabolcs szerint az idei fesztiválon ismert és elismert zenekarok, karmesterek mutatják be tudásukat Debrecen több pontján. A látványos zenés felvonulások, térzenék, koncertek és alaki bemutatók különleges élményt nyújtanak minden érdeklődőnek - jegyezte meg.

A huszadik debreceni nemzetközi katonazenekari fesztiválon a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a debreceni és a szolnoki helyőrségi zenekarok mellett horvát, osztrák, olasz, lengyel és szlovén katonazenészek vesznek részt. A zenekarok hagyományosan bemutatkoznak a belvárosban, de fellépnek a nagyerdei szabadtéri színpadon is, a mindig nagy érdeklődéssel kísért gyepshow-t pedig szombat este a Főnix csarnokban tartják.

A nagyerdei szabadtéri színpadon megtartott csütörtök esti nyitókoncerten a debreceni és a szolnoki helyőrség összevont zenekara, illetve a Besztercebányai Katonazenekar és a Burgenlandi Tartományi Zenekar mutatkozott be a közönségnek.

(A borítófotó archív.)Aktuális videók
2019. április 19. 07:36
Éleslövészeten a Mi-24-esek
2019. április 18. 16:04
Útra kelnek a Gripenek - videó
2019. április 18. 16:28
 Military Power Challenge
2019. április 18. 07:25
Magyarországra látogatott a montenegrói védelmi miniszter
2019. április 17. 11:55
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat