honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Újabb heves harcok Afganisztánban

A tálibok heves harcok árán bejutottak az afganisztáni Gazni tartomány azonos nevű székvárosába augusztus 10-ére, péntekre virradóra – adták hírül szemtanúk és helyi tisztségviselők.

Gazni a második tartományi főváros, amely az elmúlt három hónapban a felkelők kezére került. Az ország nyugati részén található Faráh május 15-én esett el, de a hadseregnek sikerült gyorsan visszaszereznie a települést. Több tucat tálib jön-megy a városban, és több irányból még mindig lövéseket lehet hallani – mondta el egy kereskedő az AFP francia hírügynökségnek.

Faríd Ahmad Marsal helyi rendőrkapitány elmondta, hogy a lázadók csütörtök éjjel 11 óra körül indították meg támadásukat a várost körbevevő biztonsági pontok ellen. Aríf Núri tartományi szóvivő úgy tudja, hogy a tálibok aknagránátokkal is támadták a várost. A biztonsági erők tagjai közül többen életüket vesztették és megsebesültek. Núri szerint több mint harminc felkelő is meghalt az összecsapásokban. Szemtanúk arról számoltak be, hogy sűrű füst gomolyog a város felett, mert legalább egy épület kigyulladt. A tálibok felszólították Gazni lakosait, hogy maradjanak otthon.

A lázadók szóvivője, Zabihulláh Mudzsáhid közölte, hogy több száz felfegyverzett tálib rohamozta meg a városi ellenőrzőpontokat és rendőrőrsöket. Mudzsáhid szerint az afgán biztonsági erők 140 tagja vesztette életét vagy sebesült meg, miközben a felkelők kevés embert vesztettek. Mohammad Radmanis védelmi szóvivő úgy tudja, hogy a város újra a kormányerők fennhatósága alatt áll, miután a hadsereg a rendőrséggel karöltve kiűzte a tálibokat.

A harcok miatt le kellett zárni a várost a 150 kilométerrel távolabbi Kabullal összekötő utat. Biztonsági források szerint a tálibok offenzívájától tartva különleges egységeket telepítettek a Kabul-Kandahár autóút vonalán. Ezek a csapatok megpróbálják megakadályozni a felkelők előrenyomulását. Kunduz eleste óta az afgán hadsereg nagy erőkkel van jelen a tartományi székhelyek körül. Kunduz kétszer – 2015 és 2016 októberében – is a tálibok kezére került.

A tálibok két hónappal ezelőtt, a ramadánt lezáró ünnep alkalmával tűzszünetet kötöttek a kabuli kormánnyal. Az a hír járja, hogy a közelgő áldozati ünnep alkalmával is hasonlóra kerülhet sor. Médiaértesülések szerint a felkelők amerikai tisztségviselőkkel tárgyalnak Katarban, ahol a tálibok politikai irodával rendelkeznek.Aktuális videók
2018. augusztus 21. 16:09
A földön, a vízen és a levegőben
2018. augusztus 21. 14:41
A békét és a biztonságot szolgálják
2018. augusztus 20. 16:24
Oklevélátadó a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen
2018. augusztus 18. 15:50
A széllel harcoltak
2018. augusztus 18. 11:47
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat