honvedelem.hu
Ma van a katonai meteorológia napja

A katona-meteorológusok – áldozatos munkájukkal - hozzájárulnak a megalapozott vezetői döntések meghozatalához – hangzott el augusztus 14-én, kedden a katonai meteorológia napján az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) ünnepi állománygyűlésén a fővárosban. A rendezvényen - mások mellett - részt vett dr. Böröndi Gábor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese.

A hazai katonai meteorológia atyja és a magyar repülésmeteorológiai kutatás megalapítója, dr. Hille Alfréd ezredes születésének 127. évfordulóján tartott rendezvényen Kovács László alezredes, a GEOSZ szolgálatfőnök-helyettese elmondta: az élet számos területén van szükség a katona-meteorológusok munkájára, az időjárás előrejelzésére. A szakemberekre mind nagyobb figyelem hárul például az egyre szélsőségesebb magyarországi időjárás miatt. Ugyanakkor az időjárás okozta meglepetések arra is rávilágítanak, hogy a katonai vezetők mindig, minden körülmények között számíthatnak a katona-meteorológusokra – fűzte hozzá.

tot_5240.jpg

Az ünnepi állománygyűlésen felolvasták dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök üdvözlő levelét. A dokumentumban egyebek mellett azt írták: dr. Hille Alfréd ezredes mellett a mai meteorológusok is sokat tettek azért, hogy tisztelettel tekintsenek rájuk. „Ismereteik folyamatos fejlesztésével, a megszerzett tudásukkal példaként állnak a fiatal nemzedék előtt” – hangsúlyozták, hozzátéve: talán ennek is köszönhető, hogy létszámuk szerte az országban egyre bővül.

Az ünnepségen elismeréseket adtak át az MH GEOSZ munkatársainak, majd egy előadáson mutatták be a Visegrád 4sight 2018 elnevezésű többnemzeti gyakorlaton nyújtott meteorológiai biztosítás részleteit. Mint elhangzott, a márciusban a Visegrádi Országok bevonásával tartott kiképzés is arra világított rá, hogy mind nagyobb az igény a pontos és jól használható időjárás-előrejelzésre.

tot_5247.jpg

Fotó: Tóth LászlóKapcsolódó tartalom
Aktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat