honvedelem.hu
Második világháborús repülőgép roncsdarab a Duna medrében

A folyók elmúlt időszakban tapasztalt szélsőségesen alacsony vízállása sok olyan parti területet is bejárhatóvá tett, amit korábban elfedett a víz. A kíváncsi szemek azonban nemcsak kagylót, kavicsot, esetleg hulladékot fedezhettek fel, hanem, akár a múlt tárgyi emlékeit is. Igaz, a szerencsén kívül, azért ehhez némi szakértelemre is szükség van.

Szilágyi Tibor augusztusban egy repülőgép roncsdarabját vélte felfedezni a Duna tököli szakaszának partjánál. A gép azonosításával kapcsolatban felvette a kapcsolatot a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal (HM HIM), valamint a Magyar Roncskutató Egyesülettel is, akik a helyszíni szemlét követően megállapították, hogy feltehetőleg egy második világháborús repülőgép roncsdarabját találta meg a bejelentő.

01.jpg

A „lelőhely” lehetséges elpusztulásának megakadályozása és az illegális fémkereső műszeres „kincskeresők” megelőzése céljából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, országos gyűjtőköre és a kulturális örökség védelméről szóló 496/2016. (XII.28.) Kormányrendelet alapján hivatalosan kezdeményezte a roncs terepi kutatását, valamint a projekt szakmai megvalósításához konzulensként felkérte Tóth János Attilát (PhD), a ráckevei Árpád Múzeum búvárrégészét. A roncs kiemelésére augusztus 24-én került sor, melyet a HM HIM és az Árpád Múzeum munkatársainak szakmai felügyelete mellett, a Magyar Roncskutató Egyesület végzett el.

Magó Károly zászlós (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis), a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum munkatársa a roncsdarabot egy 1944. július 30-án lelőtt amerikai B-24G Liberatorhoz kötötte, melyet egy „Bendix Aviation Ltd. Alum Bond” feliratú roncselem is alátámasztott.

02.jpg

A megközelítőleg 4 méter hosszú szárnydarab a szükséges tisztítást és állagmegóvást követően a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményi gyarapodása mellett a szolnoki RepTár kiállításába került.

Fotó: Tóth János Attila és MTIForrás: Második világháborús repülőgép roncsdarab a Duna medrében (www.facebook.com)
Kapcsolódó tartalom
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat