honvedelem.hu
Törzsfőnökváltás a szarajevói NATO-parancsnokságon

Megtörtént a törzsfőnöki teendők átadás-átvétele a szarajevói NATO-parancsnokságon, augusztus 30-án. A beosztást Könczöl Ferenc ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka adta át Papp Tibor ezredesnek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Vizsgaközpont parancsnokának a NATO- és az EUFOR-parancsnokságnak is helyet adó Butmir táborban.

A rendezvényen - amelyen mások mellett részt vett Angyal Ágnes, Magyarország szarajevói nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Martin Dorfer vezérőrnagy, az EUFOR Parancsnokság parancsnoka, Horváth Gábor dandártábornok, az EUFOR törzsfőnöke, valamint a parancsnokságokon szolgáló nemzetek rangidős képviselői - Marti J. Bissell dandártábornok, a NATO-parancsnokság parancsnoka megköszönte Könczöl Ferenc ezredesnek a parancsnokság érdekében végzett kiemelkedő munkáját, illetve kitüntette a missziós szolgálatért járó NATO Non-Article 5 medállal. A beosztást átvevő Papp Tibor ezredesnek - aki korábban már teljesített szolgálatot a Butmir táborban és más NATO-parancsnokságokon is - sok sikert kívánt a törzsfőnöki beosztás ellátásához.

01.jpg

Könczöl Ferenc ezredes búcsúbeszédében megköszönte a törzs és a parancsnokság állományának azt a professzionális munkát és segítséget, amit az elmúlt egy évben nyújtottak számára, illetve kérte őket, hogy hasonlóan támogassák az őt váltó törzsfőnök munkáját is.

02.jpg

Papp Tibor ezredes beszédében megköszönte Könczöl ezredesnek az átadás-átvétel során nyújtott segítséget. Jelentette Bissell dandártábornoknak, hogy készen áll a törzsfőnöki beosztás ellátására a parancsnok munkájának segítése, valamint az EUFOR- és NATO-parancsnokságok közötti együttműködés fenntartása és erősítése érdekében.

03.jpg

Magyarországnak nemzeti érdeke a Nyugat-Balkán stabilitása és a kezdetektől fogva részt vesz a bosznia-hercegovinai nemzetközi békefenntartó misszióban. A szarajevói NATO Parancsnokságnak a 2004-ben történt megalakulása óta fő feladata a bosznia-hercegovinai védelmi és biztonsági rendszer reformjának támogatása, illetve strukturális átalakításának elősegítése.

04.jpg

Az SFOR-misszió befejezését követően a NATO átszervezte a korábban itt működő parancsnokságokat azzal a céllal, hogy a szarajevói NATO Parancsnokság képessé váljon ennek a különleges feladatnak a megvalósítására. Ennek megfelelően a szarajevói NATO Parancsnokság folyamatos stratégiai szintű támogatást nyújt a bosznia-hercegovinai kormány és benne a védelmi szektor egyes elemei számára az ország hosszú távú céljának megvalósítása, a teljes európai és euroatlanti integráció elérése érdekében.

05.jpg

Fotó: NATO HQ Sarajevomagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat