honvedelem.hu
Rafael: európai remények

Az izraeli Rafael Advanced Defense Systems reményei szerint a Spike ER2 megnövelt hatótávolságú, irányított páncéltörő rakétákat vásárolhat Lengyelország és Németország.

A kielcei MSPO nemzetközi haditechnikai kiállításon bemutatott, földről indítva 10, helikopterről 16 kilométeres, tandem robbanófejű rakéta alkalmas a nem látómezőben lévő célok elleni bevetésre is. Találati pontosságát az új, több hullámhosszt egyszerre használó infravörös önirányító fej növeli meg. Ez utóbbi a gyártó szerint az álcázott vagy poros, füstös helyen lévő célpontok elleni bevetéseket könnyíti meg. A kettős robbanófej a Rafael mérnökei szerint minden, jelenleg hadrendben álló harckocsi leküzdésére alkalmas, s feladattól függően repesz-romboló fejre cserélhető, megerősített állások elleni támadásnál.

A cég szerint a spanyol után a német hadsereg Eurocopter Tiger harci helikoptereit is érdemes lenne ezzel a rakétarendszerrel felszerelni. Lengyelország esetén pedig a már hadrendbe állított Spike LR változat sikeres alkalmazását szeretné meglovagolni és az új, okosabb és nagyobb hatótávolságú ER2-est értékesíteni. Itt is szóba kerültek a forgószárnyasok: a lengyel Mi-24-esek és a PZL Sokol könnyűhelikopterek fedélzetére is szívesen integrálnák.magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat