honvedelem.hu
F-35C: megette a kosarat

Valóban elfogyasztott egy légiutántöltésnél használt fontos alkatrészt, a hajlékony tömlő végéről leszakadt kosarat egy F-35C Lighnting II-es vadászgép.

4_f-35.jpgAugusztus 22-én a 125. „Rough Raiders” vadászrepülő század a USS ABRAHAM LINCOLN (CVN 72) fedélzetéről felszállt gépe egy F/A-18F Super Hornet mögött repült, mely éppen üzemanyagot vett fel egy másik Super Hornetről. Eközben a Super Hornet merev üzemanyagfelvevő csonkához csatlakoztatott kosár egy része letört s a törmeléket az F-35C hajtómű a beömlőnyíláson keresztül beszívta, majd elropogtatta. A pilóta természetesen azonnal és sikeresen visszatért a hordozó repülőfedélzetére. A vizsgálatok szerint szükség van a megsérült hajtómű cseréjére, így a repülőesemény kárértéke csaknem 13 millió dollár lesz. A Lockheed Martin mérnökei ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet: az egyhajtóműves gép még egy ilyen durva sérüléssel is sikeresen tért vissza a hajóra, s nem volt szükség a pilóta katapultálására, s persze a gép sem zuhant le.

Az F-35C-k egyébként egy integrált hajófedélzeti repülőezred tesztelésen vesznek részt, melynek során a Lighnting II-esek a „hagyományos” tásaikkal, azaz a Super Hornetekkel, az E-2D Hawkeye 2000-es légtérellenőrző radarrepülőgépekkel és a C-2A Greyhound hajófedélzeti szállítógépekkel együtt üzemelnek.

Fotó: armytimes.comAktuális videók
2019. augusztus 20. 20:14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat