honvedelem.hu
Az együttműködés a siker kulcsa

A magyar katonák rendkívül fontos szerepet játszanak Bosznia-Hercegovina békéjének megőrzésében, és nagyon örülök, hogy Ausztria, Magyarország és Törökország az EUFOR misszió három legnagyobb támogató nemzete – nyilatkozta Martin Dorfer vezérőrnagy a honvedelem.hu-nak adott interjújában. Az EUFOR ALTHEA misszió osztrák parancsnoka a balkáni ország törékeny békéjének fenntartásáról beszélt Szarajevóban.

snj_5535_martindorfer.jpgFelidézve az elmúlt évek legfőbb tevékenységét, Dorfer vezérőrnagy úgy fogalmazott, hogy 2011 és 2017 között az EUFOR legfontosabb feladat két részből állt: fenntartani a biztonságos környezetet, segítve a helyi fegyveres erők kiképzését, valamint folyamatosan növelni a bosnyák hadsereg képességeit. Mint kiemelte, ez mára átalakult, ugyanis „a tavalyi évben az EUFOR egy stratégiai áttekintésen esett át, amelynek eredményeképpen a misszióban résztvevő államok arról határoztak, hogy 2018-tól műveleteinknek még inkább a biztonság megteremtésére és fenntartására kell fókuszálniuk. A képességépítés pedig egyre inkább a NATO és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete szarajevói parancsnokságának fennhatósága alá fog tartozni.”

Ez a döntés azt is jelenti, hogy a már eddig is példás együttműködés az EUFOR és a NATO helyi, szarajevói műveleti parancsnoksága között még inkább szorosabbá válik. Ahogy az Európai Unió Bosznia-Hercegovinában állomásozó erőinek parancsnoka is hangsúlyozta: az együttműködés a siker kulcsa. A két szervezet kiváló összhangja mellett az EUFOR ALTHEA misszió vezetésében is jól látható a közös munka, hiszen a bosznia-hercegovinai békét őrző nemzetközi közösség élén két főtiszt szolgál: Martin Dorfer vezérőrnagy, osztrák parancsnok és Horváth Gábor dandártábornok, az EUFOR magyar törzsfőnöke.

snj_5546.jpg„Jelenleg tizennyolc nemzet működik együtt az EUFOR kötelékében, amelyből tizenhárom Európai Uniós tagország. Ahogy szoktam mondani, Chile a legnyugatibb, Törökország pedig a legkeletibb partnernemzetünk” – foglalta össze Martin Dorfer. Aláhúzta: osztrák parancsnokként nagy öröm számára, hogy Ausztria, Magyarország és Törökország e misszió három legnagyobb támogatója. „A magyar kontingens rendkívül fontos szerepet játszik Bosznia-Hercegovina békéjének fenntartásában, hiszen mindamellett, hogy a törzsfőnököm is magyar, 180 katona szolgál jelenleg itt, Szarajevóban. Valóban úgy hiszem, hogy nélkülük az EUFOR és én magam sem tudnánk teljesíteni a küldetésünket.”

Horváth Gábor dandártábornok, az EUFOR törzsfőnöke szerint a magyar katonák nagyon jól végzik a dolgukat, mindenhonnan pozitív értékeléseket kapnak. „Akár szolgálatellátásukat vesszük figyelembe, akár általános tevékenységüket, fegyelmüket, napirendjüket, a magyar katonák a fegyelmezettebb, erősebb belső struktúrával rendelkező kötelékek közé tartoznak” – mondta el a honvedelem.hu-nak.

snj_5659.jpgA példamutató felkészültségre már pedig nagy szükség van, ugyanis, amint Horváth dandártábornok is figyelmeztetett, Bosznia-Hercegovinában rövidesen megkezdődnek az általános választások. „Ez egy politikailag igen felfokozott időszak az egész ország életében, amikor nagyon sok olyan kérdés előkerül, ami hosszú ideje lappang már. Én úgy gondolom, hogy ez az egyik legnehezebb időszak, amelyet úgy az EUFOR-nak, mint a NATO-parancsnokságnak megfelelő módon tudnia kell kezelni. Sokkal naprakészebb információkkal kell rendelkeznünk esetleges országon belüli rendbontásokra, vagy valamilyen konfliktusra utaló ismeretek terén” – fogalmazott.

Papp Tibor ezredes, a szarajevói NATO-parancsnokság magyar törzsfőnöke korábban már több alkalommal is teljesített külszolgálatot az országban, legutóbb 2011-2012-ben. „Nagyon sokat változott az ország az elmúlt hat évben. Főleg politikai változások történtek. Nagyon sokat fejlődött a bosnyák hadsereg, a bosnyák honvédelmi minisztérium, ugyanakkor megtapasztalható egy bizonyos fokú feszültség, várakozás az európai integrációval kapcsolatban, a NATO-csatlakozással kapcsolatban, ez adja jelenleg mind a két parancsnokságnak a fő feladatot” - jellemezte az elmúlt időszakot.

snj_5650.jpgA magyar katonák megítélése kapcsán Papp ezredes is úgy vélekedett, hogy mind a partnernemzetek, mind pedig a helyi lakosság nagyon jó katonáknak tartják a magyarokat. „Nem csak a táboron belül: szeretnek minket a városban is. Munkámból adódóan többször megfordulok a táboron kívül egyenruhában, és mindenhonnan csak pozitív jellegű visszajelzéssel, közeledéssel találkozom a magyar katonák felé.”

Fotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Az együttműködés a siker kulcsa
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat