honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Hazatértek a tanácsadók Afganisztánból

Eredményes külszolgálatot tudhatnak maguk mögött az afganisztáni Mazar-e Sharifból hazatérő ABF (Afghan Border Force – Afgán Határőrség) tanácsadók.

a1.jpgA tanácsadók február 26. és szeptember 15. közötti időszakban több szakterületen is segítették az afgán határőrök munkáját. A tavasz folyamán, komoly szervezeti átalakulás után teljes jogú szervezeti elemként csatlakozott az afgán fegyveres erőkhöz. A határőrség csatlakozása és integrációja mind az afgán, mind a magyar tanácsadók számára nagy kihívást jelentett. Az egyéni beosztásban szolgálatot teljesítők vezetés-irányítás, személyügyi, felderítő, hadműveleti, kiképzési területeken adtak tanácsot az afgán partnereiknek dandár szinten.

A honi és lengyelországi célfelkészítéseknek köszönhetően, valamint a saját tapasztalatokra támaszkodva –napi kapcsolattartásban – segítették az ABF 6. (Mazar-e Sharif)  és 7. (Kunduz) dandárainak napi munkáját. Munkájukat gyakran nagy türelem, komoly empatikus hozzáállás kellett, hogy jellemezze, hiszen az országban háború zajlik, komoly civil és katonai áldozatokkal. Ezeket a körülményeket tovább „színesítette” az afgánok sajátos munkatempója, gondolkodásmódja.

Ahogyan az RS TAAC-N (Resolute Support Train Assist Advise Command – North) parancsnok-helyettese a NATO Medál adományozó ünnepségen is elmondta, a tanácsadók becsülettel, nagy hozzáértéssel végezték munkájukat, méltón képviselve hazájukat.

A tanácsadó csoport tagjai: Vadon József alezredes (vezető tanácsadó), Csányi Henrik őrnagy (kiképzési tanácsadó), Sági László Péter százados (hadműveleti tanácsadó), Fekete András százados (felderítő tanácsadó), Magyar Zoltán zászlós (vezénylő zászlós tanácsadó).Galériák
Új fegyverek a magyar katonáknak
2018. december 11. 18:28
Aktuális videók
2018. december 12. 11:47
Államtitkári látogatás Koszovóban - videó
2018. december 12. 11:51
Közös Akarat 2018
2018. december 11. 10:46
Katonák a Mikulás szolgálatában
2018. december 10. 16:31
Tizenkét pokol (teljes film)
2018. december 10. 09:54
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat