honvedelem.hu
Hazatértek a tanácsadók Afganisztánból

Eredményes külszolgálatot tudhatnak maguk mögött az afganisztáni Mazar-e Sharifból hazatérő ABF (Afghan Border Force – Afgán Határőrség) tanácsadók.

a1.jpgA tanácsadók február 26. és szeptember 15. közötti időszakban több szakterületen is segítették az afgán határőrök munkáját. A tavasz folyamán, komoly szervezeti átalakulás után teljes jogú szervezeti elemként csatlakozott az afgán fegyveres erőkhöz. A határőrség csatlakozása és integrációja mind az afgán, mind a magyar tanácsadók számára nagy kihívást jelentett. Az egyéni beosztásban szolgálatot teljesítők vezetés-irányítás, személyügyi, felderítő, hadműveleti, kiképzési területeken adtak tanácsot az afgán partnereiknek dandár szinten.

A honi és lengyelországi célfelkészítéseknek köszönhetően, valamint a saját tapasztalatokra támaszkodva –napi kapcsolattartásban – segítették az ABF 6. (Mazar-e Sharif)  és 7. (Kunduz) dandárainak napi munkáját. Munkájukat gyakran nagy türelem, komoly empatikus hozzáállás kellett, hogy jellemezze, hiszen az országban háború zajlik, komoly civil és katonai áldozatokkal. Ezeket a körülményeket tovább „színesítette” az afgánok sajátos munkatempója, gondolkodásmódja.

Ahogyan az RS TAAC-N (Resolute Support Train Assist Advise Command – North) parancsnok-helyettese a NATO Medál adományozó ünnepségen is elmondta, a tanácsadók becsülettel, nagy hozzáértéssel végezték munkájukat, méltón képviselve hazájukat.

A tanácsadó csoport tagjai: Vadon József alezredes (vezető tanácsadó), Csányi Henrik őrnagy (kiképzési tanácsadó), Sági László Péter százados (hadműveleti tanácsadó), Fekete András százados (felderítő tanácsadó), Magyar Zoltán zászlós (vezénylő zászlós tanácsadó).magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat