honvedelem.hu
Új harcászati meteorológia mérőrendszerek a Magyar Honvédségben

Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison mutatták be a Magyar Honvédség által beszerzett új, mobil harcászati meteorológiai megfigyelő rendszerek, azaz a TACMET-eket. Az eszközök lehetővé teszik a kitelepülő meteorológiai csoportok hatékony és megbízható repüléstámogató tevékenységét.

ximg_8496.jpgA Magyar Honvédség jelenleg is rendelkezik képességében hasonló eszközökkel, azonban ezek egyes részei már elöregedtek. Emellett pedig repüléstámogató optikai mérőeszközökkel sem voltak felszerelve, így az új TACMET beszerzésénél - számos más, fontos szempont mellett - kiemelkedő szerepet kapott a felhőalap mérő, a látástávolság mérő, illetve a jelenidő szenzor megléte is.

ximg_8484.jpgA beszerzett eszközök szélsőséges klimatikus körülmények között is megállják a helyüket: -40 és +55 Celsius-fokos hőmérsékleti skálán, akár 200 kilométer/órás szélben és 5-100 százalékos relatív nedvességi tartományban is működőképesek. A berendezések további érdekessége, hogy a felhőalap-mérő több felhőréteg alapjának a magasságát is képes meghatározni a lézersugarak visszavert jelei alapján, akár 7,5 kilométeres tartományig.

ximg_8546.jpgAz új TACMET a beépített akkumulátorának köszönhetően képes több órán át külső áramforrás nélkül üzemelni. Fejlettebb adatgyűjtővel lett kialakítva, ami képes fogadni, értelmezni, számítani és továbbítani nemcsak a mért meteorológiai paramétereket, hanem ezek különböző időintervallumokra származtatott értékeit. Az ezekből képzett adatok - átlagok, minimumok, maximumok, összegek - a csatlakoztatott kijelzőn vagy távoli számítógépen nyomon követhetők. Mindezeken felül képes a nemzetközi standardnak megfelelően repülésmeteorológiai táviratok automatikus előállítására és mérőhálózat részeként ezek meteorológiai központba történő továbbítására. A mobilitást figyelembe véve nem elhanyagolható tényező, hogy az eszköz terepen könnyen áttelepíthető és 2 ember által legfeljebb 30 perc alatt összeállítható.

ximg_8511.jpgMindezek a képességek megkövetelik a rendszer megfelelő használatát, éppen ezért a forgalmazó cég képviselője, Grób Zoltán átfogó felkészítést tartott az új TACMET üzemeltetéséről. A témák közt szerepelt az összeszerelés, a beüzemelés, a használat és a szétszerelés. A hosszú távú alkalmazás érdekében a jellegzetes hibajelenségekről és az általános karbantartásról is új ismereteket szerezhettek a katona-meteorológusok.

ximg_8572.jpgA kiképzés zárásaként Kovács László alezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat szolgálatfőnök-helyettese elmondta: „Az új eszköz tökéletes a katonai repülések közvetlen meteorológiai támogatására a gépek fel- és leszállása során. Reményeink szerint a hazai gyakorlatok terepi kiszolgálásánál vagy akár nemzetközi szerepvállalások alkalmával a mérőeszköz és a használatára kiképzett állomány által szolgáltatott meteorológiai információ nélkülözhetetlenné fog válni. ”

ximg_8599.jpgFotó: Galambos SándorAktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat