honvedelem.hu
A katonatemetők a béke nagykövetei

European Contact Group néven, az európai hadisírgondozó szervezetek harmadik alkalommal tartottak szakmai konferenciát szeptember 20-21-én Budapesten.

img_2570j.jpgA korábban Brüsszelben, majd a hollandiai Ysselsteinben megrendezett találkozó helyszínéül ez évben Budapestet választották. A Hotel Hadikban megrendezett eseményt dr. Horváth Csaba ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese nyitotta meg, ezt követően a német, holland, belga, francia, brit, osztrák és magyar hadisírgondozó szervezetek képviselői tartottak előadást szakmai tevékenységükről, eredményeikről, valamint bemutatták jövőbeli fő elképzeléseiket.

A találkozó során kötetlen formában tapasztalatcserére, elképzelések megvitatására is volt lehetőség, melyen téma volt a második világháború 75. évfordulójának megemlékezéseire történő előkészítő munka, a katonatemetők látogatásának népszerűsítése, valamint az ehhez szükséges tájékoztató tevékenység átgondolása, a katonai hagyományőrzők kérdése és az ifjúság bevonása az emlékezéskultúrába, illetve azon szemlélet társadalmi erősítése, hogy a katonasírok a béke nagyköveteivé válhassanak világszerte.

A résztvevők a program zárásaként látogatást tettek a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, ahol tárlatvezetéssel megtekintették a múzeum kiállításait.

img_2582j.jpgFotó: a szerző felvételeiAktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat