honvedelem.hu
Kimagasló eredményeket ért el idén a honvédség ejtőernyős válogatottja

Szép eredményekkel zárta a 2018-as versenyszezont a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottja a legismertebb „király kategóriának” is nevezett célba ugrásban.

A csapat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is részt vett az ejtőernyős célba ugró világkupa-sorozaton (Parachuting World Cup Series), amelynek versenyei jó alapot biztosítottak az idei év legfontosabb megmérettetéséhez, az augusztusban Magyarországon megrendezett CISM 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnoksághoz.

rijeka.jpg

Rijeka

A szezon júniusban, a horvátországi Rijekában kezdődött. A tavaszi felkészülési ugrások eredményeként a magyar csapat kiegyensúlyozott versenyzéssel a második helyet szerezte meg. Varga Tamás zászlós egyéni versenyben pedig a harmadik helyen végzett.

szlovenia_01.jpg

Szlovénia

A világkupa-sorozat második fordulóját – ugyancsak júniusban – Szlovéniában, a mesés szépségű bledi tó mellett rendezték meg. A felkészülés sikerességét igazolva a csapat megnyerte a versenyt, emellett pedig az egyéni versenyben is szép magyar sikerek születtek: Varga Tamás zászlós a férfi kategóriában, míg Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós a mester – azaz az 50 év feletti – kategóriában állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

szlovenia_02.jpg

Szlovénia

A harmadik fordulót júliusban, a németországi Peitingben rendezték meg, ahova egy „tartalékos csapat" utazott el, két civil ugróval kiegészülve. A magyar katonai ejtőernyős válogatott itt is előkelő helyen végzett.

Július végén az olaszországi Belluno adott otthont a világkupa negyedik állomásának. A csapat remekül versenyzett, a katonák megérdemelten állhattak fel a dobogó legfelső fokára. Egyéniben Gál Szabolcs törzsőrmester a harmadik helyet szerezte meg, míg a juniorok mezőnyében Horváth Ferenc őrvezető ugyancsak bronzérmet vehetett át.

belluno.jpg

Belluno

A magyar csapat számára az évad legfontosabb versenye az augusztusban Szolnokon megrendezett CISM 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság volt. A csapat nagyon készült a világbajnokságra, hiszen a tagok többsége Szolnokon született, illetve itt teljesítették ugrásaik legnagyobb részét. Végül – szoros versenyben – a harmadik helyen végeztek, a Magyar Honvédség pedig kiérdemelte a szakma, valamint a Katonai Sporttanács (CISM) elismerését és mély tiszteletét a szervezés és a szakmai munka tekintetében is.

szolnok.jpg

Szolnok

Szeptemberben Ausztriában, Thalgauban folytatódott a világkupa-sorozat. Sajnos sem az időjárás, sem pedig az ugrások pontosságát mérő berendezés nem segítette a magyarokat, akik azonban még így is a negyedik helyet szerezték meg.

thalgau.jpg

Thalgau

A világkupa-sorozat utolsó állomását a svájci Locarnóban rendezték meg szeptember végén. Bár a kiváló időjárási körülmények ezúttal kedveztek a magyaroknak, végül a dobogó harmadik fokára állhatott fel a válogatott. A 2018-as világkupa összetett versenyét a csehek mögött és Olaszországot megelőzve a második helyen zárta a magyar katonai ejtőernyős válogatott. Varga Tamás zászlós, a férfiak mezőnyében a harmadik helyen, Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós pedig a mesterek között a második helyen végzett.

locarno.jpg

Locarno

Az egész éves munkát értékelve elmondható, hogy a magyar csapat – és annak minden tagja – kiegyensúlyozott, egységes teljesítményt nyújtott. A csapat tagjai Bánszki Tamás százados (MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis), Hirschler Gábor zászlós, Varga Tamás zászlós, Gál Szabolcs törzsőrmester, Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós és Horváth Ferenc őrvezető (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis) voltak. ​​

Teljesítményükért elismerés illeti valamennyiüket.

szolnok02.jpg

Szolnok

Fotó: Magyar Honvédség ejtőernyős válogatott és archívAktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat