honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
A meteorológus elődre emlékeztek

Koszorúzással egybekötött megemlékezésen vett részt a napokban az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) szolgálatfőnöke és munkatársai. Dr. Hille Alfréd meteorológus ezredes, a magyar repülésmeteorológia megalapítója és a balatoni viharjelzés létrehozója 127 évvel ezelőtt született.

h1.jpgAz Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriuma fogadta az MH GEOSZ, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, valamint a Magyar Meteorológiai Társaság megjelent képviselőit. Kovács Mónika Eszter hadnagy beszédében kitért elődük példamutató munkásságára. Mint mondta: a világháborúk idején nem volt könnyű dolga egy tudománnyal foglalkozni vágyó fiatalembernek. Azonban a nehézségek ellenére a földtudományok doktora lett, majd elsajátította a prognosztikai gyakorlati ismereteket, a magaslégköri méréseket, az éghajlattant és az állomásszervezést. A két világháború között Mátyásföldön a repülések meteorológiai biztosításának gyakorlati alkalmazását indította el és ezzel európai színvonalra emelte a repülésmeteorológiai szolgálatot. Írásaiban kiemelte: „a balatoni üdülés védelme államérdek, ezrek, százezrek érdeke”, így felkérték, hogy dolgozza ki a viharjelzés metódusát. Ekkor a vihar közeledtét a mólónál található árbocon lévő kosár felhúzása, illetve sárga és piros színű rakéták kilövése jelezte. Munkájáért a Magyar Vöröskereszt Érdemkereszt kitüntetést kapta. Dr. Hille Alfréd emellett számos könyvet írt, és az egyetemi meteorológusképzés elindítása is neki köszönhető.

Kitartása, elhivatottsága és szorgalma a mai meteorológustársadalom pillére. Ezt szem előtt tartva minden évben visszatérnek katonák és civilek egyaránt, hogy leróják tiszteletüket a repülőezredes előtt.
h2.jpg

 Galériák
Új fegyverek a magyar katonáknak
2018. december 11. 18:28
Aktuális videók
2018. december 12. 11:47
Államtitkári látogatás Koszovóban - videó
2018. december 12. 11:51
Közös Akarat 2018
2018. december 11. 10:46
Katonák a Mikulás szolgálatában
2018. december 10. 16:31
Tizenkét pokol (teljes film)
2018. december 10. 09:54
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat