honvedelem.hu
Újra IMOC Szolnokon

Tizenegy országból érkeztek katonák, valamint rendőr és civil felkészülők a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamra (International Military Observer Course - IMOC) szeptember végén. A hallgatókat Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban Drót László ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte.

i1.jpgA háromhetes tanfolyam tizenkilenc résztvevője közül tizennégyen külföldről érkeztek: Bhután, Egyiptom, Elefántcsontpart, Georgia, Jordánia, Marokkó, Nigéria, Srí Lanka, Szlovákia valamint Ukrajna delegált hallgatót, míg a magyar felkészülők közül egy civil, egy rendőr és három katona vesz részt az IMOC-on.

A felkészítés nemzetközi oktatói csoportjába Finnországból, Görögországból, Horvátországból és Szerbiából érkeztek, a magyar instruktori csoportot pedig aktív állományú, több missziós tapasztalattal rendelkező főtisztek és tisztek alkotják.

i2.jpgAz első héten a hallgatók elsősorban elméleti, többek között járőrözéssel, bejelentések kivizsgálásával, információgyűjtéssel kapcsolatos foglalkozásokon vettek részt, amelyek megfelelő alapot adtak a későbbi gyakorlati feladatok sikeres végrehajtásához. Megismerkedtek egyebek mellett az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival, a missziók megalakításának folyamatával és a békefenntartó műveletekben részt vevő különböző szervezetek feladatrendszerével, valamint felfrissítették egészségügyi ismereteiket. A katonai megfigyelők fegyvertelen volta miatt kiemelt figyelmet kap a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek kezelése.

i3.jpgA gyakorlati foglalkozások sorában található angol nyelvű rádió híradás, megfigyelőpont üzemeltetése, aknaismereti foglalkozás, komplex járőrgyakorlat, helikopteres légi felderítés is. A felkészítés végén a hallgatók zárógyakorlaton adnak számot a megszerzett tudásukról.

i4.jpgA tanfolyam elvégzését követően a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

i5.jpgFotó: a szerző felvételeiAktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat