honvedelem.hu
Művelettervező tanfolyamot szerveztek

Az Alapos Bázis 2018 törzsgyakorlás felkészítési sorozatának egyik utolsó állomásaként művelettervező tanfolyamot szerveztek a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség koordinálásával október második hetében a Stefánia Palotában, Budapesten.

m1.jpgA gyakorlás célja, hogy a művelettervezők stratégiai szinten dolgozzák fel és hangolják össze a különböző rendszerelemek feladatait. Ebbe ugyanúgy beletartozik a csapatok fogadása és állomásoztatása, mint a műveleti területre való előrevonás feladatainak tervezése vagy a hátországvédelmi feladatok párhuzamos vezetésének irányítása.

A gyakorlás során a stratégiai tervező csoportba beosztott csaknem ötven katona megismerkedik a stratégiai szintű művelettervezés módszerével, a tervezés eljárásrendjével és fázisaival. Az elméleti szakmai ismereteken túl interaktív csoportos foglalkozások teszik élményszerűvé a tanfolyamot. A munkacsoportok naponta adnak számot a csoport munkájáról, hogy azt az oktatókkal közösen tudják kiértékelni.

m2.jpgA művelettervező tanfolyamon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyamának hallgatói is részt vesznek. A művelettervezők a kapott szakmai ismeretek és a számos kihívás megoldása után a tanfolyamot oklevéllel zárják.

A tanfolyamot az Alapos Bázis 2018 elnevezésű törzsgyakorlás követi. Ennek első szakasza a Cooperative Support elnevezésű gyakorlás, ami a megfogalmazott feladatok civil és katonai felosztására helyezi a hangsúlyt.

m3.jpgFotó: Szabó Lajos zászlósmagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat