honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Minőségbiztosítási és szabványügyi nemzetközi konferenciát tartottak Budapesten

Idén Magyarországon, Budapesten, a Hotel Hadikban rendezték meg a Q4&TRISTAND elnevezésű nemzetközi konferenciát október 9-10-én. A visegrádi négyek  - Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország - részvételével zajló szakmai ülésen a minőségbiztosítási, illetve a NATO-szabványosítási ügyek aktuális kérdéseivel foglalkoztak.

m1.jpgA találkozót minden évben valamelyik V4 országban rendezik meg. A szervezéssel kapcsolatos feladatokat idén az MH Logisztikai Központ (MH LK), Technológiai Igazgatóság, Kutatás-fejlesztési, Tudományos és Szabványosítási Osztálya, valamint az Átvételi Osztálya látta el. Dr. Hajdú Ferenc ezredes, az MH LK megbízott technológiai igazgatója felelt a rendezvény szakmai és logisztikai tervezéséért, koordinálásáért.

A sikeresen előkészített konferenciára a cseh, a lengyel és a szlovák védelmi minisztérium katonai szabványosításért és kormányzati minőségbiztosításért felelős szervezetek vezetői érkeztek. Emellett a Magyar Honvédség állományából az MH Logisztikai Központ, Technológiai Igazgatóság, illetve az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, Doktrinális és Szabályzatfejlesztési Osztály (MH HFKP DSZO) szakértői képviseltették magukat.

m2.jpgA Q4&TRISTAND konferencia legfőbb célja a szakmai és személyes kapcsolatok, valamint a téma iránti elkötelezettség megerősítése a minőség- és szabványügyi együttműködések területén. Ezenkívül kiváló lehetőséget biztosít a V4 partnerországok közötti szakmai párbeszédre, tapasztalatcserére - egyfajta szakmai továbbképzés is -, amely előremozdítja a közös szakmai tevékenységet.

m3.jpgA szakmai ülést dr. Hajú Ferenc ezredes nyitotta meg. Az első napon a minőségügy volt napirenden: a minőségbiztosítás hazai szervezetrendszeréről, aktuális kérdéseiről és jövőbeli tendenciáiról tárgyaltak, melyet az MH LK Átvételi Osztálya vezetett le. A folytatásban a NATO-szabványosítás hazai koordinálásában részt vevő szervezeteket mutatták be. Itt jelent meg az MH HFKP Doktrinális és Szabályzatfejlesztési Osztály fontos szerepe, mivel ők irányítják a NATO-szabványosítást (műveleti és anyagi) a Magyar Honvédségben. Az MH LK Kutatás-fejlesztési, Tudományos és Szabványosítási Osztálya pedig koordinálja az anyagi szabványosítást, szoros együttműködésben az MH HFKP DSZO-val.

A jövőben a szakmai együttműködés az idei Q4&TRISTAND konferenciának köszönhetően még hatékonyabban folytatódhat tovább. Legközelebb Szlovákiában találkoznak a V4 partnerországok.

m4.jpgFotó: Szilágyi István hadnagyGalériák
Új fegyverek a magyar katonáknak
2018. december 11. 18:28
Aktuális videók
2018. december 12. 11:47
Államtitkári látogatás Koszovóban - videó
2018. december 12. 11:51
Közös Akarat 2018
2018. december 11. 10:46
Katonák a Mikulás szolgálatában
2018. december 10. 16:31
Tizenkét pokol (teljes film)
2018. december 10. 09:54
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat