honvedelem.hu
Felkészültek a béke őrzésére

Az oklevél-átadással véget ért a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam. Az MH Béketámogató Kiképző Központban Szpisják József dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese gratulált a felkészítés követelményeit eredményesen teljesített tiszteknek. A kurzus legeredményesebb hallgatója címet a Srí Lankáról érkezett Malaka Rathnayake őrnagy érdemelte ki.

 

ximg_0570_hallgat_k.jpgAz átfogó békefenntartás elvéhez is igazodóan szervezték a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamot (International Military Observer Course – IMOC) a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK). Az ENSZ Békeműveleti Főosztály (Department of Peacekkeping Operations – UN DPKO) által akkreditált kurzus tizenkilenc résztvevője közül tizennégyen külföldről - Bhután, Egyiptom, Elefántcsontpart, Georgia, Jordánia, Marokkó, Nigéria, Sri Lanka, Szlovákia, Ukrajna – érkeztek, magyar tisztként pedig három katona és egy rendőr vett részt a háromhetes kiképzésen, amelynek követelményeit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egy nigériai és egy magyar doktorandusza is teljesítette. A hallgatók felkészítését Finnországból, Görögországból, Horvátországból és Szerbiából érkezett oktatók segítették, a magyar instruktori csoportot pedig aktív állományú, missziós tapasztalattal rendelkező főtisztek és tisztek alkották.

ximg_0562.jpgAz okleveleket ünnepélyes keretek között Szpisják József dandártábornok adta át a végzetteknek. Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese beszédében hangsúlyozta: az elmúlt néhány évtized során a társadalmi és gazdasági fenyegetések egyre erősebbek lettek. Korunk egyik legértékesebb, és leginkább védendő értéke a biztonság, amelynek megőrzése a 21. század egyik legnagyobb kihívása. A jövőbeli fenyegetések pedig különleges képességeket követelnek, tehát szükség van jól képzett, jól felkészült katonákra, akik bármikor és bárhol bevethetők, akár extrém körülmények között is. „Őszintén remélem, hogy minden résztvevő hasznosnak és életszerűnek találta az elméleti és gyakorlati foglalkozásokon elsajátított tudást. Ez a tanfolyam nyilván nem volt könnyű, de remélem, hogy átfogó képzésben volt részük, egy komplex és nehéz tanfolyamot végeztek el, és meggyőződésem, hogy a birtokukba került, itt megszerzett tudás az országuk és szövetségeseik hasznára fog válni” – gratulált a tanfolyam követelményeit eredményesen teljesített hallgatóknak Szpisják tábornok.

ximg_0581_megsz_lal_.jpgDrót László ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka elmondta: A tanfolyam kiképzési programja teljes mértékben tükrözi azokat a biztonságpolitikai kihívásokat, amelyekkel a külszolgálatokat vállalók találkozhatnak. A szolnoki kiképző központ komoly missziós tapasztalatokkal rendelkező munkatársainak eredményes, hatékony munkáját pedig külföldön is elismerik. A magyar oktatókat rendszeresen felkérik hasonló felkészítések levezetésének a segítésére, jelenleg Németországban, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában dolgoznak az MH BTKK tisztjei.

Dr. Ugyen Wangmo százados asszony Bhutánból érkezett Szolnokra. A tanfolyam elvégzését igazoló oklevél átvételét követően a Bhutáni Királyi Hadsereg és őfelsége, a király nevében is megköszönte, hogy részt vehetett ezen a tanfolyamon. Mint mondta: hazája egy nagyon kicsi és békés ország, olyan nemzetközi konfliktusokról, amelyek kezelésére az elmúlt három hétben felkészítést kapott, korábban nem sokat hallott. A kiképzés komoly fizikai állóképességet igénylő követelményeinek a teljesítése nem okozott különösebb nehézséget számára, a feltételezett műveleti területeken végrehajtott egyes feladatok pszichés megterheléseit viszont nehezen viselte. Szolnoki tapasztalatait szeretné a kollégáinak is átadni, hamarosan pedig személyesen is hasznosíthatja majd az itt elsajátított elméleti és gyakorlati ismereteket. Hazatérése után két héttel ugyanis a fegyverszüneti ellenőrző misszió tagjaként Izraelbe fog utazni.

ximg_0611_doktorandusz.jpgFotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Véget ért a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam
Véget ért a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam / 1 Véget ért a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam / 2 Véget ért a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam / 3 Véget ért a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam / 4
Véget ért a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam / 5 Véget ért a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam / 6 Véget ért a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam / 7 Véget ért a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam / 8
Véget ért a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam / 9 Véget ért a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam / 10 Véget ért a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam / 11 Véget ért a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam / 12
Aktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat