honvedelem.hu
Tartalékosok nélkül nincs ütőképes haderő

Megalakulásának tizenhetedik évfordulója és a Magyar Tartalékosok Napja alkalmából tartott ünnepi rendezvényt a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) október 13-án Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián.

be1.jpgMagyarország honvédelmi minisztere a MATASZ kezdeményezésére a Magyar Tartalékosok Napjává nyilvánította október 4-ét Kossuth Lajos 1848. október 4-én elhangzott szegedi toborzóbeszéde emlékére. Az Altiszti Akadémiára ennek alkalmából érkező vendégeket Bozó Tibor dandártábornok, az Akadémia parancsnoka fogadta. Az ünnepség Kossuth Lajos szobránál kezdődött, ahol Szabó István honvédelmi ügyekért felelős államtitkár, dr. Deák János nyugállományú vezérezredes, a MATASZ tiszteletbeli elnöke és Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a MATASZ elnöke helyezte el az emlékezés koszorúját.

be2.jpgA megemlékezést követően, a díszteremben Négyesi Lajos ezredes, hadtörténész rövid köszöntője után Széles Ernő ismertette a honvédelmi miniszter és a vezérkarfőnök köszöntőlevelét. Szabó István honvédelmi ügyekért felelős államtitkár hozzászólásában kiemelte: egyetlen modern hadsereg sem létezhet erős, korszerű tartalékerő nélkül, mint ahogy ezt a történelem korábban már számtalanszor bizonyította. Mint fogalmazott, a miniszterelnök elvárása, hogy a Magyar Honvédség a térség egyik legerősebb, legmodernebb haderejévé váljon, amihez a szükséges forrásokat is biztosítja a kormány. Nagy kérdés és nem mindegy, hogy ezt a haditechnikát ki fogja majd kezelni, miképp viszonyul a társadalom a személyi feltöltések megvalósításához. Már most látszik, hogy a személyi feltöltés végrehajthatatlan az olyan együttműködő szervezetek támogatása nélkül, mint a MATASZ. Ezt a honvédelmi tárca idejében felismerte, és dolgoznak azon, hogy minél eredményesebb legyen a civil szervezetekkel az együttműködés.

Az ünnepi állománygyűlés végén Szabó István miniszteri elismeréseket, Széles Ernő pedig MATASZ-elismeréseket adott át.

be3.jpgFotó: MATASZAktuális videók
2019. július 13. 15:54
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat