honvedelem.hu
Felkészültek a mentésre

A társmentést gyakorolták három alakulat katonabúvárai Szentesen. Az éves mentőbúvár-tanfolyam részeként a bajbajutott, eszméletlen búvár kimentését szimulálták a résztvevők a ligeti strandfürdő medencéjében.

img_7051.jpgAz MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred és a házigazda MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárai a kéthetes felkészítés alatt az elsősegély-nyújtási alapismeretek mellett a mentéshez szükséges gyakorlati fogásokat tanulták meg. A búvármerülések biztonságos végrehajtásához ugyanis szükség van jól képzett mentőbúvárokra is, hiszen ők azok, akik a vízben bekövetkező baleseteknél képesek társaikat azonnal kimenteni.

img_7122.jpgA mentőbúvár-képzésen részt vevő katonák megtanulták felismerni a vészhelyzeti eseteket, majd a szentesi strandon biztonságos körülmények között begyakorolták a vízfelszíni és víz felszín alatti mentés technikáit. A vízből történő mentésnél alapvető, hogy a búvár gyorsan felismerje a helyzetet, azonban nem szabad kapkodni, mert ilyenkor a saját és a bajba jutott személy élete is az ő kezében van. Fontos, hogy a mentőbúvárok többször elgyakorolják a mentés mozzanatait, mivel éles helyzetben nincs mód a cselekmények átgondolására, ilyenkor rutinból, higgadtan kell tenni a dolgukat.

img_7151.jpg Fotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Mentőbúvár-képzés Szentesen
Mentőbúvár-képzés Szentesen / 1 Mentőbúvár-képzés Szentesen / 2 Mentőbúvár-képzés Szentesen / 3 Mentőbúvár-képzés Szentesen / 4
Mentőbúvár-képzés Szentesen / 5 Mentőbúvár-képzés Szentesen / 6 Mentőbúvár-képzés Szentesen / 7 Mentőbúvár-képzés Szentesen / 8
Mentőbúvár-képzés Szentesen / 9
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat