honvedelem.hu
„A versenyeken a Magyar Honvédséget is képviselem”

Több mint egy év kihagyás után bronzérmet szerzett a cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs világkupa-versenyén, Glasgow-ban Krizsán Szabolcs főhadnagy, az MH Altiszti Akadémia kiképzőtisztje, többszörös magyar judo-bajnok.

letoltes_3_.jpgKrizsán Szabolcs főhadnagy már gyermekkorában eldöntötte, hogy a hazát fogja felnőttként szolgálni. „A nagyapám – akit sajnos nem ismerhettem – rendőrtiszt volt. A szüleim nagyon sokat meséltek róla és a munkájáról, talán a történeteiknek is köszönhetem, hogy most a Magyar Honvédség kötelékében szolgálok” – idézi fel. Krizsán főhadnagy 2011-ben fejezte be tanulmányát a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen (a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának elődintézménye), az MH Altiszti Akadémia állományában 2012 óta szolgál. „Az akadémián jelenleg közelharc kiképzőtiszt vagyok, nagyon jól érzem itt magam. Bízom benne, hogy még sokáig maradhatok.” Krizsán Szabolcs hangsúlyozta: élsportolói pályafutása után szeretne kijutni egy misszióba is.

letoltes.jpgA sport már öt éves kora óta része az életének. „Nagyon aktív fiatalként biztos voltam abban, hogy valamilyen küzdősportot fogok választani. A judo szerelem volt első látásra, ami a mai napig kitart.” Elszántságának és kitartásának köszönhetően kiváló eredményekkel büszkélkedhet: a magyar férfiak közül először nyerte meg a rijekai Grand Prix-versenyt, emellett többszörös világkupa-győztes. „Januárban lesz tíz éve, hogy a Budapest Honvéd Sportegyesületet képviselem. A 2016-os olimpiára vállsérülésem miatt nem tudtam elmenni, négy műtéten estem át azóta. Ebben az időszakban nagy hangsúlyt fektettem a rehabilitációmra és a tanulásra. Elvégeztem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének mesterképzését, és fejlesztettem angol nyelvtudásomat” – mondta Krizsán Szabolcs.

mb4a9998.jpgA honvédos judo-különítmény nemrég Skóciában lépett tatamira a European Open viadalon, ahol a kontinens legjobbjaival mérték össze tudásukat az olimpiai kvalifikációs próbatételen. Az Európa-bajnoki bronzérmes sportoló másfél év kihagyás után a viadal legnépesebb súlycsoportjában, a 81 kilogrammosok 37 indulója közt szállt harcba a nemzetközi megmérettetésen. Krizsán Szabolcs ipponnal nyert két francia, egy olasz és egy spanyol ellenfele ellen, így bronzéremmel tért haza a viadalról. „A fájdalmaim ellenére úgy gondoltam: ez az utolsó esélyem arra, hogy visszatérjek a legmagasabb szintre. Az Altiszti Akadémia, a klubom, valamint az edzőim támogatása lehetővé tette, hogy újra érmet szerezzek. Boldogsággal tölt el, hogy ilyen eredménnyel térhettem haza”- fogalmazott az élsportoló. „Amikor fellépek a szőnyegre, elsősorban nem önmagamat, hanem Magyarországot, a Magyar Honvédséget és a klubomat képviselem. A dobogón állva a Himnusz nemcsak nekem szól, hanem az országomnak is. Bár ez nagy felelősség, egyben hatalmas megtiszteltetés és nagyszerű érzés is.”

A jövővel kapcsolatos terveiről elmondta: november közepén Grand Prix versenyen vesz részt Hágában. „Nagyban függ a vállam állapotától, hogy az olimpiai-kvalifikációban hogyan teljesítek. Heti nyolc-tíz edzéssel készülök a következő megmérettetésre, folytatva a rehabilitációs tréningeket is. A Magyar Honvédség, az MH Altiszti Akadémia és Bozó Tibor dandártábornok is támogat a sportkarrieremben, igyekszem ennek a bizalomnak eleget tenni. Újult erővel futok neki az újabb olimpiai felkészülésnek” - hangsúlyozta Krizsán főhadnagy.

A többszörös magyar judo-bajnok úgy fogalmazott: a honvédség és a sport hasonló értékeket képvisel: kitartást, bajtársiasságot és hazaszeretetet. „A mai világban egyre értékesebbek ezek az értékek. Szeretném mind a sportolókat, mind a katonákat arra biztatni, hogy próbálják meg kiaknázni a képességeiket, és képviseljék ezeket az értékeket nagy odaadással az élet bármely területén.”

letoltes_1_.jpgFotó: Dévényi Veronika és Krizsán Szabolcs főhadnagy archívumaAktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat