honvedelem.hu
Lettország is Black Hawkok vásárlását tervezi

Lettország a napokban szándéknyilatkozatot írt alá négy darab UH-60M Black Hawk többcélú helikopter beszerzésére.

bh-3.jpgA nyilatkozatot lett részről Raimonds Bergmanis védelmi miniszter, az USA részéről pedig Nancy Bikoff Pettit nagykövet írta alá október 2-án, a lett légierő Lielvārde-i bázisán.

Az UH-60M Black Hawk-ok haderőbe történő integrálását az Egyesült Államok végig támogatja a szükséges szakemberek képzésével és a dokumentációk teljeskörű biztosításával. A tervek szerint az első helikopterek 2021-re érkeznének meg.

Az Egyesült Államok részéről már az engedélyeztetési eljárás is megtörtént, a négy darab UH-60M-mel tartalék T700-GE-701D hajtóművek és avionikai berendezések is érkeznek a balti országba. Az üzlet értéke meghaladja a 200 millió dollárt, korábbi sajtóhírek szerint ebből az összegből csupán 40 százalék az, amibe maguk a helikopterek kerülnek – a többi a képzés és a tartalék alkatrészek ára.

Lettország célja a meglévő Mi-17-es közepes szállító helikoptereinek leváltása, a további finanszírozás érdekében a 2023-24-es költségvetésből 80 millió eurót tartalékoltak erre a célra. A négy Black Hawk-ra nagy feladatok várnak: ezekkel a helikopterekkel szándékszik a lett vezetés nem csak a katonai, de a polgári (például tűzoltó, kutató-mentő, egészségügyi) feladatokat is megoldani.
uh-60m.jpg

 Forrás: Lettország is Black Hawkok vásárlását tervezi (www.haborumuveszete.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat